Nieuws/Financieel
2025361318
Financieel

China schort extra heffingen VS-producten op

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen.

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen.

PEKING (ANP/RTR) - China heeft de voor zondag geplande extra heffingen op Amerikaanse producten opgeschort. Daarmee voldoet Peking aan een van de afspraken die China en de Verenigde Staten vrijdag zijn overeengekomen in hun akkoord over een voorlopige handelsdeal.

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen.

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen.

Het bericht waarin dit staat is te lezen op websites van diverse Chinese departementen en op staatsmedia. „China hoopt, op basis van gelijkheid en wederzijds respect, samen met de VS elkaars zorgen op te lossen en de stabiele ontwikkeling van de onderlinge economische en handelsrelaties te promoten”, aldus het statement.

China en de VS sloten vrijdag een zogenoemde ’fase 1-handelsdeal’, die de opmaat moet worden voor een breder handelsakkoord. Trump gaf aan dat onmiddellijk wordt begonnen met onderhandelingen over een ’fase 2-deal’. Volgens hem zullen sommige bestaande importheffingen op Chinese producten worden verlaagd. Andere tarieven blijven nog wel overeind.

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen, verklaarde eerder dat de VS hebben beloofd om tarieven op Chinese goederen te schrappen. China gaat nu zijn aankopen van Amerikaanse energie, landbouwproducten, farmaceutische goederen en financiële diensten opvoeren. Ook zou Peking op zijn beurt afzien van heffingen op Amerikaanse producten die zondag zouden ingaan, een belofte die nu gestand is gedaan. Daarnaast gaat China meer doen om intellectueel eigendom van bedrijven te beschermen en namaakartikelen te bestrijden.