Financieel/Geld
2025527934
Geld

Kleinbehuisde huurder dupe van nieuw energielabel

Amsterdam - Huurders van kleine woningen zijn de dupe van de nieuwe puntentelling voor energielabelklassen. Voor de kleinste woningen van Nederland, tot 40 m2, betekent dat €22 tot €98 euro extra huur per maand.

Dat schrijft de Woonbond in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Het plan van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) om de energieprestatie van woningen op een nieuwe manier te vertalen naar energielabelklassen, pakt volgens de Woonbond zeer nadelig uit voor de kleinste woningen.

Piepkleine studio’s

Vooral voor huurders van piepkleine studio’s, tot 25 m2 met energielabel D, pakt het voorstel nadelig uit. Die krijgen daardoor te maken met een extra maximale huurverhoging van €93,16, terwijl het voor zo’n woning onmogelijk is dat bedrag te besparen met energiemaatregelen.

De minister ondergraaft met het voorstel de gedachte achter het woningwaarderingsstelsel, schrijft de Woonbond. ’Dat is namelijk een redelijke waardering vaststellen voor het gebruik van een woning met de bedoeling huurders met een kleine portemonnee te beschermen tegen de uitwassen van de markt.’