Nieuws/Financieel
2026219036
Financieel

Topman Cathay Pacific weg na misser Hongkong

Ceo Rupert Hogg recent in Hongkong.

Ceo Rupert Hogg recent in Hongkong.

De topman van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific is afgetreden, nadat Rupert Hogg piloten liet ontslaan die deelnamen aan de protesten in Hongkong.

Ceo Rupert Hogg recent in Hongkong.

Ceo Rupert Hogg recent in Hongkong.

Aanvankelijk mochten deze vier medewerkers van het bedrijf deelnemen en gebruik maken van hun grondwettelijk recht om te demonstreren.

Nadat hij het ontslag alsnog had toegestaan, brak een storm van protest uit. Hogg zou zijn hoofd laten hangen naar China dat met acties dreigde.

Cathay Pacific heeft het aanbod tot vertrek van Hogg geaccepteerd en Augustus Tang als vervanger aangesteld, meldt het concern dat ook vanuit Nederland verbindingen naar Azië onderhoudt.

"Geen enkele werknemer gebruik mag maken van vluchten die door Cathay worden uitgevoerd"

De Chinese regering klaagde afgelopen weken openlijk over de aanvankelijke stellingname van Cathay Pacific en riep de leiding op daar iets aan moest doen.

Analisten schatten dat

Dat leidde eveneens tot acties vanuit Peking: een Chinees staatsbedrijf verbood werknemers nog voor hun werk noch privé met Cathay Pacific te vliegen.

Werknemers van Bank Citic kreeg van Peking de opdracht dat „geen enkele werknemer gebruik mag maken van vluchten die door Cathay worden uitgevoerd”.

Een overheidswoordvoerder bevestigde de actie, bedoeld als om „de veiligheid” te garanderen. Twee Chinese banken waardeerden het aandeel Cathay deze week af. Dat voedde de vrees dat China het bedrijf verder zou willen straffen.

Volgens analisten gaat tot 70% van alle vluchten via het Chinese luchtruim, een substantieel deel van de passagiers reist naar China.

De grootste aandeelhouder van Cathay is de Swire Group, een Britse familie. Air China, de carrier uit China, is de op twee na grootste aandeelhouder met een belang van 29,9%.

Swire meldde deze week „resoluut” achter de regering van Hongkong te staan, en keurde alle illegale acties af.

Tweederde van alle analisten die Cathay volgen hebben een koopadvies staan voor klanten.

De betogers richten zich tegen het omstreden wetsvoorstel dat uitlevering van bewoners van Hongkong aan China mogelijk moet maken en het geweld van de politie tijdens eerdere demonstraties.