Nieuws/Financieel
2029167106
Financieel

’Horeca verliest €1 miljard omzet door nieuwe lockdown’

De horeca mag voorlopig geen gasten ontvangen.

De horeca mag voorlopig geen gasten ontvangen.

Woerden - Werkgevers en werknemers snappen dat het kabinet nieuwe maatregelen moet nemen om het coronavirus in te dammen. Maar de klap voor bedrijven zal groot zijn, en daarmee ook de ontslaggolf, waarschuwt de polder.

De horeca mag voorlopig geen gasten ontvangen.

De horeca mag voorlopig geen gasten ontvangen.

„Gezien het oplopend aantal besmettingen was extra ingrijpen onvermijdelijk. Maar je vraagt nu opnieuw wel heel grote offers van ondernemers en hun mensen”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Zijn collega bij VNO-NCW, Ingrid Thijssen, vult aan: „Het kabinet kiest nu voor stevige ingrepen voor de komende vier weken. Daarvan moeten we elke minuut benutten om te zorgen dat er weer perspectief komt voor Nederlanders en ondernemers.”

Maar de maatregelen zijn wel „een nekslag voor sectoren als de reisbranche, horeca en organisatoren van evenementen”, zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL. Hij „begrijpt de keuze” om in te grijpen, maar wil dat ondernemers langer gebruik kunnen maken van steunmaatregelen én een helder perspectief.

Het devies ’beperk je contacten en blijf thuis’ zal verdere impact hebben op vrijwel alle branches, van detailhandel tot de evenementenbranche, verwacht ONL. De ondernemersclub krijgt naar eigen zeggen al veel berichten van mkb’ers van wie de buffer op of bijna op is.

„Afbouw van de huidige steunmaatregelen is problematisch”, zegt Biesheuvel daarom. „Er zijn juist meer aanvullende maatregelen nodig. ONL wil hierover zo spoedig mogelijk in gesprek met het kabinet.”

Horeca

De horeca, die de komende weken geen gasten mag ontvangen, reageert met ’ongeloof, frustratie en verdriet’. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland noemt het „opvallend dat de horeca telkens de hardste klappen krijgt, terwijl de sector mét resultaat heeft geprobeerd het aantal besmettingen te beperken.”

De nieuwe lockdown levert €1 miljard omzetverlies op, heeft KHN becijferd. „De horeca wordt keihard geraakt en ik maak me dan ook grote zorgen over het toekomstige horecalandschap; deze sluiting is voor veel horecaondernemers écht de genadeklap”, zegt voorman Robèr Willemsen. Ook hij pleit ervoor om de steunmaatregelen niet af te bouwen, zoals de bedoeling was, maar onverkort voort te zetten.

’Achterhaald’

Datzelfde betoogt ook CNV. Volgens de vakbond is het in september afgesloten steunpakket (NOW 3.0) voor ondernemers inmiddels achterhaald. „Tienduizenden extra mensen lopen het risico om hun baan te verliezen. De situatie is uitzichtloos en schrijnend voor steeds meer Nederlanders”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

„Onze inzet is dat het kabinet snel extra geld vrijmaakt om de salarissen van horeca- en evenementenmedewerkers langer te kunnen doorbetalen.”

Ook FNV-voorzitter Han Busker noemt het „van groot belang om het virus onder controle te krijgen”. De vakbondsman wil voorkomen dat werknemers, van bijvoorbeeld supermarkten, zelf verantwoordelijk worden voor het handhaven van de nieuwe maatregelen.

In de horeca vreest FNV nieuwe klappen. „De maatregelen zijn de zoveelste klap voor de sector”, zegt FNV Horeca-bestuurder Edwin Vlek. „De kans dat ondernemingen het niet overleven wordt groter, waardoor medewerkers werkloos worden of noodgedwongen in een andere sector moeten gaan werken.”

Songfestival

In de evenementenbranche wordt ondertussen al voorbij de komende vier weken gekeken: met angst en beven gaat die sector 2021 tegemoet: kunen er dan wél grote evenementen worden georganiseerd, zoals het Eurovisiesongfestival? Dat wil de Alliantie van Evenementenbouwers, waar ook Ahoy onder valt, op korte termijn weten.

„We zagen dit aankomen en snappen dat dit jaar voor ons verloren is”, stelt woordvoerder Jolanda Jansen. „Maar dit is absoluut teleurstellend. We hebben maandenlang keihard gewerkt om alle evenementen coronaproof te krijgen. En je merkt dat iedereen in Nederland broodnodig behoefte heeft aan afleiding en vermaak.”

Met deze nieuwe restricties kan dit jaar als verloren worden beschouwd voor de sector. „We willen nú plannen maken voor de langere termijn” , aldus Jansen. „We willen nu horen van de overheid of de pilots met sneltesten volgend jaar een oplossing kunnen zijn. We moeten in januari weten waar we aan toe zijn; een jaar als dit, waarin we klap na klap na klap moeten incasseren, overleeft de sector niet. Zonder perspectief of plan is het einde oefening voor de volledige evenementenbranche.”

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd