Nieuws/Financieel
203080498
Financieel

KBC verlaagt advies voor Boskalis

Amsterdam - De ontwikkelingen bij de divisie van Boskalis voor het leggen van kabels voor windmolenparken zijn zorgwekkend, stellen analisten van KBC Securities. Ze verlagen hun advies voor het bedrijf van buy naar accumulate. De baggeraar en maritiem dienstverlener kondigde bij zijn halfjaarcijfers voorzieningen van ruim 100 miljoen euro aan wegens geschillen rond offshore windprojecten en een ontmantelingsklus.

KBC spreekt verder van teleurstellende resultaten. Door de fikse voorziening kwam het bedrijfsresultaat (ebitda) lager uit dan verwacht, terwijl de omzet iets hoger was dan voorzien. De netto operationele winst kwam uit op 1,3 miljoen euro, terwijl kenners in doorsnee rekening hielden met 37 miljoen euro.

Een pluspunt is een verbetering van het orderboek voor zware transportdiensten, schrijven marktvorsers van de Belgische bank. Daar staat tegenover dat twee andere belangrijke markten voor Boskalis, baggeren en de olie- en gassector, volgens de analisten problematisch zijn. Herstel bij die activiteiten laat nog op zich wachten.

Koersdoel verlaagd

ING stipt aan dat Boskalis ondanks de tegenvallende halfjaarcijfers vasthoudt aan zijn vooruitzichten voor heel het boekjaar. De onderneming verwacht onder andere een vergelijkbaar bedrijfsresultaat met dat van vorig jaar. Bij de prognose worden de boekwinsten op de recente verkoop van een belang in Kotug Smit Towage en de aanstaande verkoop van een belang in Saam Smit Towage meegerekend, weten de analisten.

KBC verlaagt ook het koersdoel voor Boskalis van 30 euro naar 22 euro. ING blijft bij zijn hold-advies en koersdoel van 26 euro. Het aandeel stond donderdag omstreeks 10.00 uur 3,6 procent lager op 17,07 euro.