Nieuws/Financieel
2033454337
Financieel

Argentinië klopt weer bij IMF aan voor financiële steun

De Argentijnse president Alberto Fernandez

De Argentijnse president Alberto Fernandez

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië gaat weer met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek over financiële steun. Het Zuid-Amerikaanse land heeft dat dit weekend laten weten. Volgens het IMF zijn de schulden van Argentinië „onhoudbaar” geworden.

De Argentijnse president Alberto Fernandez

De Argentijnse president Alberto Fernandez

Het land gaat al een paar jaar gebukt onder tal van economische problemen, waaronder een torenhoge inflatie. De Argentijnse overheid zag zich in 2018 al genoodzaakt om bij het IMF aan te kloppen voor een noodkrediet van $50 miljard. Later bleek die steun nog niet voldoende en stemde het fonds in met een verhoging van het bedrag tot circa $57 miljard.

Maar dat steunprogramma is afgelopen najaar in de ijskast gezet toen de centrumlinkse peronist Alberto Fernández de presidentsverkiezingen won. De afspraken met het IMF dateren nog van het bewind van zijn voorganger Mauricio Macri. Zaken doen met het IMF ligt gevoelig in Argentinië. Veel Argentijnen vinden dat de economische crisis in het land in 2001-2002 kwam door de strenge maatregelen die waren opgelegd door het fonds. Er werd in 2018 nog fel geprotesteerd tegen nieuwe inmenging door het IMF.