Nieuws/Financieel
2034146
Financieel

’Couderc neemt deel taken Janaillac over bij AF KLM’

Jean-Marc Janaillac

Jean-Marc Janaillac

Een deel van het takenpakket van topman Jean-Marc Janaillac, die zijn vertrek bij Air France-KLM heeft aangekondigd, wordt overgenomen door Anne-Marie Couderc. Zij wordt dinsdag benoemd als interim-voorzitter van de raad van commissarissen, zo schrijft de Franse krant Le Figaro op basis van bronnen.

Jean-Marc Janaillac

Jean-Marc Janaillac

Janaillac was daarnaast ook voorzitter van de raad van bestuur, maar die positie wordt voorlopig mede ingevuld door de topmannen van de dochterondernemingen. Air France-baas Franck Terner en KLM-hoofd Pieter Elbers zullen samen met financieel topman van het concern Frédéric Gagey de dagelijkse leiding krijgen.

Headhunter

Air France-KLM gaat met hulp van een headhunter op zoek naar een definitieve vervanger. De interim-periode kan enkele maanden duren.

Een slepend loonconflict bij Air France dwong Janaillac vorige week zijn vertrek aan te kondigen. Hij had zijn lot verbonden aan het uiterste loonbod, maar dat werd door de werknemers verworpen. Dinsdag, tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van het concern, treedt hij officieel terug.

Niet op favorietenlijstjes

Couderc stond niet op de favorietenlijstjes die circuleerden in France en Nederlandse media over de opvolging van Janaillac. Couderc kent het bedrijf echter goed. Ze is al sinds 2016 in dienst als niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur. Daarnaast heeft ze verschillende functies gehad als bewindsvrouw in Frankrijk onder toenmalig premier Alain Juppé.