Nieuws/Financieel
2035678482
Financieel

’1500 ontslagen bij Tata Steel in IJmuiden’

Amsterdam - Er vallen waarschijnlijk 3000 ontslagen bij Tata Steel in Europa. Daarvan zou ruim de helft in Nederland kunnen vallen.

Dat maakte de directie van Tata Steel Europe vanavond bekend. De ontslagen vallen voor ruim de helft in Nederland en naar schatting voor iets minder dan de helft in Groot-Brittannië, aldus betrokkenen maandagavond.

Tata Steel wil fors in de kosten snijden om de hoogovens in Europa rendabeler te maken. Naast de hoogovens in IJmuiden heeft Tata Steel nog een installatie in Port Talbot, Wales en enkele kleinere bedrijven.

Het staalconcern telt in Nederland zo’n 11.000 werknemers, waarvan ruim 9000 in IJmuiden. In heel Europa werken meer dan 20.000 mensen bij het bedrijf.

Tata meldt in een reactie maandagavond dat het zijn ’financiële prestaties drastisch verbeteren’ om zelfstandig te kunnen blijven en een positieve cash-stroom te houden.

Consultants

De kantoren van Tata Steel in Europa werden de afgelopen tijd door meerdere dure consultants bezocht, waaronder de herstructureringsspecialisten van Alvarez en Marsal. Ten minste één van de betrokken consultants foeterde onlangs op anonieme basis tegen DFT over de enorme hoeveelheid bureaucratie en het overschot aan witte boorden binnen de organisatie.

Het lijkt geen toeval dat Tata Steel Europa daarom nu vooral het mes wil zetten in het kantoorpersoneel en management, en dat het de blauwe boorden enigszins wil ontzien. Twee derde van de ontslagen moet uit de eerste groep komen.

’Hogere productiviteit’

Tata Steel Europe-topman Herik Adam zegt te komen met een nieuwe werkwijze om zijn productiviteit te laten vergroten, de bureaucratie te verminderen en Tata Steel te laten focussen op een toename in verkopen van staal met een hogere verkoopwaarde. Afgelopen weekeinde gaf deze Duitser in interviews in de Financial Times en het FD al een voorschot op het feit dat IJmuiden dit keer de dans niet zou ontspringen.

Vakbond FNV is teleurgesteld dat Tata Steel Europe nog geen concrete plannen kan melden over de aanstaande reorganisatie bij het staalconcern, zegt vakbondsbestuurder Aad in ’t Veld, die door het bedrijf achter de hoogovens in IJmuiden is geïnformeerd.