Nieuws/Financieel
2036230212
Financieel

AEX omzeilt zorgen en sluit met winst

Opnieuw winst voor het Damrak. Beleggers kochten dinsdag flink aandelen in, ook in Europa bleef de stemming optimistisch. Unibail-Rodamco-Westfield was in de AEX wederom geliefd, met ASMI en ArcelorMittal. Ook financials trokken aan. Beleggers rekenden op meer versoepeling van coronabeperkingen. De markt verwachtte bovendien meer stimulering.

De AEX sloot daarop 1,2% in de plus op 546,12 punten, ruim 35% boven het na de coronacrash neergezette slot van 404 punten op 18 maart. De AMX-index kreeg er 1,6% bij op 745,44 punten.

De Britse FTSE 100 en de Franse CAC 40 wonnen 1% respectievelijk 2%. De Duitse DAX, die nog wat in te halen had na sluiting maandag, eindigde 3,7% hoger.

Wall Street koerste na opening met winst: de Dow Jones-index steeg 0,7%, de S&P500 won 0,5%, de Nasdaq bleef met 0,2% stijging achter. De markten negeerden de onlusten in de Verenigde Staten.

Vrijdag verschijnt het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Strateeg Luc Aben van Van Lanschot wordt positiever. ,,Uit de wekelijkse statistieken blijkt dat meer mensen hun werkloosheidsaanvraag stopzetten dan dat er nieuwe aanvragen bijkomen. Dat kan een eerste signaal zijn dat de Amerikaanse arbeidsmarkt begint te draaien naar de goede richting.”

Meer steun

Het bericht dat er voor de Duitse economie nog eens een steunpakket van €50 tot €100 miljard in de maak is, hielp de beursstemming.

Ook gaan beleggers er vanuit dat de Europese Centrale Bank donderdag de omvang van zijn Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) van €750 miljard omvang zal verhogen.

Bij staatsobligaties zijn nu in veel landen in Europa de spreads tegenover de beeldbepalende tienjarige Duitse staatsobligatie teruggelopen. „De grote lijn is dat de negatieve rentes langzaam naar de achtergrond gaan”, zegt analist Arne Petimezas van AFS Group. „De Duitse tienjaars rente die onder de depositorente is gekomen; dat is ook al niet meer zo. En de markt prijst maar een kleine kans op een renteverlaging van de depositorente van 0,10 procentpunt in.”

Petimezas zelf houdt een basisscenario van nog eens €750 miljard aan obligatieaankopen door Frankfurt aan. „Dat kan lager worden, omdat het ergste achter de rug lijkt voor de crisis en de economie. Het is wel belangrijk dat ze de obligaties blijven aankopen. De balans van de ECB moet meegroeien, anders is de fiscale stimulering ook niet meer op de huidige rentes te financieren”, aldus de AFS-analist.

De euro steeg verder door naar $1,119. Zicht op extra stimulering en een EU-noodfonds, in combinatie met het speculeren op een volgende renteverlaging van de Amerikaans centrale bank, maakt de euro sterker, stelt ING-analist Simon Wiersma. ,,We denken dat deze beweging nog iets verder kan doorzetten.” Ook Rabobank ziet de euro versterken.

Beurzen stijgen overal. Op 20 mei waren de koers-winstverhoudingen terug op het hoge niveau van begin dit jaar. Maar analisten, maandelijks gepeild door Corné van Zeijl van Actiam, zijn opvallend negatief over de komende weken. Zo’n 52% van zijn panel denkt dat de koersen gaan dalen.

Unibail vergroot afstand

Unibail-Rodamco-Westfield ging bij de Nederlandse hoofdfondsen aan kop met een plus van 9,3%. De investeerder in winkelvastgoed liet weten „sterke vooruitgang” te boeken met de heropening van zijn winkelcentra.

Financials werden eveneens ingekocht. ASR sloot 4,8% hoger, ING (+3,1%) - dat het meest werd verhandeld - Aegon (+2,3%), NN Group (+3,4%) gingen mee.

Staalgigant ArcelorMittal volgde met een plus van 4,3% bij de slotbel, waar Just Eat Takeaway 3,5% duurder werd.

Shell klom 3,4%, geholpen door de verdere stijging van de olieprijzen. Brentolie werd 2,4% duurder bij $39,22 per vat.

ASMI steeg 2,1%. De toeleverancier aan de chipsector begint met een aandeleninkoopprogramma van maximaal €100 miljoen.

Galapagos (-1,9%) en Wolters Kluwer (-1,3%) behoorden tot de grootste verliezers.

Bij de middelgrote fondsen blonk PostNL lang met een winst van 7% uit. De postbezorger heeft met zijn pensioenfonds overeenstemming bereikt een overgangsregeling. Dat zorgt ervoor dat de vrije kasstroom dit jaar met €100 miljoen verbetert. Bank of America greep dit aan om het advies op kopen te zetten.

Maar vastgoedfonds Eurocommercial Properties eindigde bovenaan (+10%). Ook chiptoeleverancier Besi werd ingekocht (+5%).

Air France KLM remde 3,3% ook bovenin af. KLM breidt zijn vluchten naar Zuid-Europa uit.

Dubbele cijfers verdienden beleggers bij de kleintjes. Distributeur en groothandelsbedrijf B&S Group klom bij de slotbel met 15,4% in de AScX, na door ING op de favorietenlijst te zijn gezet.

Bioplasticproducent Avantium steeg nog eens 14,5%, na de koerssprong op maandag in reactie op een koopadvies van een analist bij het televisieprogramma Business Class.

Accell zakte 0,2%, na een verkoopadvies van Degroof Petercam. De zakenbank meent dat fietsenfabrikant in de afgelopen paar maanden te hard vooruit is gesneld, hoewel de verkoop van e-bikes sterk in de lift zit.

Snowworld viel lokaal op met een winst van 11%.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.