Nieuws/Financieel
2036297935
Financieel

Chipmachinemaker ASML ziet sterke omzetgroei in heel 2021

VELDHOVEN - Wereldwijde chiptekorten hebben ASML geen windeieren gelegd. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven denkt ook op langere termijn meer machines te kunnen leveren en werkt aan plannen om het aantal machines dat het kan leveren de komende jaren flink op te voeren.

Over het eerste kwartaal van dit jaar haalde ASML een omzet van €4,4 miljard, wat een winst opleverde van €1,3 miljard.

De brutomarge kwam uit op 53,9%, blijkt uit de resultaten die het bedrijf woensdagochtend bekend heeft gemaakt. In reactie steeg de aandelenkoers met 5,4%.

Aan het begin van dit jaar verwachtte ASML nog een omzet van tussen de €3,9 en €4,0 miljard bij een marge van tussen de 50 en 51% voor de eerste drie maanden van 2021.

Nieuwe orders

Ook voor de rest van het jaar zit ASML niet om werk verlegen. Het bedrijf haalde voor €4,7 miljard aan nieuwe orders binnen en verwacht dit jaar zijn omzet met 30% te zien stijgen, zo maakte het bekend.

"ASML lijkt beste jaar ooit te beleven"

Dit vindt DFT-verslaggever Wouter van Bergen:

„ASML gaat stevig over zijn eigen ramingen heen als het gaat om de omzet en de marge die het op zijn machines haalt en de orders stromen binnen, blijkt uit deze cijfers. Het zijn niet zozeer extra machines waar aan die verrassing te danken is, maar upgrades bij klanten die zo snel hun capaciteit willen verbeteren. Met een outlook van 30% omzetgroei voor 2021, lijkt ASML zijn beste jaar ooit te beleven.”

Volg @woutervanbergen op Twitter

ASML blijkt flink te profiteren van het tekort aan chips dat sectoren als de automobielindustrie wereldwijd raakt. Dat zorgt ervoor dat chipfabrikanten fors investeren in uitbreiding van hun productiecapaciteit. ASML maakt machines waarmee de minuscule structuren in silicium schijven worden geëtst.

Upgrades profijtelijk

De extra groei die ASML in het afgelopen kwartaal onverwacht wist te realiseren komt vooral uit upgrades van machines die klanten al hadden staan. Volgens Wennink is komt dit, doordat een upgrade dit de snelste manier is voor fabrikanten om de capaciteit uit te breiden.

„Dat heet een ’enhancement-pakket’ en dat is software dus dat kan vrij snel geïnstalleerd worden. Klanten hebben alle productiviteitsverbeteringen die ze plan waren vervroegd naar het eerste kwartaal. En natuurlijk, software: dat levert goede marges op”, vertelt hij in een videoboodschap.

De rest van het jaar zal dat niet minder worden, denkt Wennink. De vraag naar chips voor dit jaar lijkt hem nu een stuk sterker toe te nemen dan hij drie maanden geleden nog voorzag.

Toename chips 30%

In plaats van 10% meer ziet Wennink de vraag naar rekenchips nu met 30% toenemen in 2021, terwijl geheugenchips geen 20 maar 50% meer gevraagd worden en verwacht hij 10% meer omzet uit het upgraden van bestaande systemen. „Dan is het niet zo gek dat onze omzet dicht in de buurt zal komen van een 30% toename.”

Omdat het bedrijf verwacht dat de onstuimige groei voorlopig zal door zetten, werkt ASML samen met zijn toeleveranciers voor de langere termijn aan uitbreiding van zijn productiecapaciteit, van zowel machines die gebruik maken van de wat oudere ’deep ultraviolet-technologie’ (duv) als de recentere extreem ultraviolet technologie (euv) die ASML als enige onder de knie heeft.

Die laatste categorie was in het afgelopen kwartaal goed voor €2,3 miljard van de €4,7 miljard aan nieuwe orders.

Meer vraag EUV

Volgens Wennink verwerken klanten meer EUV-technologie in chips dan van tevoren was ingeschat, en neemt de vraag naar zijn machines scherp toe.

Inmiddels is de technologie niet alleen meer voor snelle rekenchips maar ook voor geheugenchips in trek. Onlangs bestelde ook de Koreaanse chipmaker SK Hynix EUV-apparaten bij ASML met dat doel, waarmee het eerste de klant was buiten het rijtje van de chipreuzen Samsung, TSMC en Intel.

Omdat de productie niet makkelijk te vergroten is, denkt Wennink dit jaar volgens een eerder plan 30% meer machines te verkopen, maar in 2022 hoopt hij er nog een schepje extra bovenop te doen.

„We denken nog steeds 30% meer systemen te verkopen dan vorig jaar (toen ASML er 31 leverde -red.), maar werken er met onze toeleveranciers – en dat is belangrijk- aan om volgend jaar 55 systemen te kunnen leveren. „

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo