Nieuws/Financieel
2036601782
Financieel

Wall Street

Vastgoed en banken gangmakers bij AEX-feestje

Op het Damrak hadden beleggers er dinsdag zin in gestimuleerd door het toegenomen vertrouwen dat het licht op groen gaat voor nieuwe Amerikaanse coronasteun. Vooral vastgoed en banken trokken bij de hoofdfondsen de kar. Randstad had ook een goede dag. In de Midkap kreeg Fugro de handen op elkaar.

De AEX-index eindigde 1,5% hoger op 565,51 punten na eerder op de dag zelfs meer dan 2% in de plus te hebben gestaan. De AMX steeg 1,7% naar 811,8 punten.

Op beurzen elders in Europa heerste er ook een vrolijke stemming. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 boekten winsten tot 2%.

Beleggers putten moed om in de markt te stappen na de mededeling van de Amerikaanse president Donald Trump dat de vooraanstaande Democraten Nancy Pelosi en Chuck Schumer hem willen ontmoeten om een deal te sluiten over een nieuw economisch steunpakket. Eerder konden de Republikeinen en Democraten hierover geen overeenstemming bereiken. Volgens Stefan Koopman, econoom bij Rabobank, zijn alle partijen doordrongen van het belang om met nieuwe coronasteun een stimulans te geven aan de economie in de VS. „Democraten zitten er ook niet op te wachten dat de economie op zijn gat ligt, mocht presidentskandidaat Joe Biden gaan winnen.”

Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij Bond Capital Management, benadrukt dat ondersteuning vanuit centrale bankiers en overheden beleggers als muziek in de oren klinkt. „Met de handreiking van de Democraten naar de Republikeinen toe ligt het voor de hand dat er een deal over nieuwe coronasteun aan zit te komen.” Wel wijst hij er op dat de Democraten voor een lastig dilemma staan om vlak voor de presidentsverkiezingen Trump te helpen bij het herstel van de Amerikaanse economie. Het overwegend sterk meevallende cijferseizoen draagt volgens hem ook nog steeds bij aan de goede stemming. „Met uitzondering van bepaalde sectoren zijn veel bedrijven de coronacrisis beter doorgekomen dan werd verwacht.”

Het nieuws dat Rusland een coranavaccin klaar heeft liggen, gaf de koersen een extra steun in de rug, stelt Koopman. Hoewel er grote onzekerheid is over de betrouwbaarheid van het Russische vaccin wijst hij er op dat daarmee het optimisme bij beleggers toeneemt over de komst van een effectief vaccin tegen het coronavirus. „Daarom zag je vooral de eerder dit jaar afgestrafte aandelen flink aantrekken.”

Koopman verwacht dat vooral de houding van Trump tegenover China een grote rol in het sentiment kan gaan spelen. „Komend weekend komt er evaluatie van de fase1-handelsdeal tussen China en Amerika. Het is duidelijk zichtbaar dat China op alle vlakken zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. Dat geeft Trump een stok om het Aziatische land mee te slaan. Verder nemen de spanningen tussen beide partijen steeds meer toe gelet op Hongkong en Taiwan.”

Westerterp houdt er rekening mee dat de AEX richting het einde van het jaar de grens van 600 punten weer kan opzoeken. „De komende maanden zullen vooral in het teken staan van de Amerikaanse verkiezingen die begin november plaatsvinden. Met deze onzekerheid achter de rug en de toegenomen duidelijkheid over een coronavaccin zal de animo voor de achtergebleven grote jongens, zoals ING en Shell weer gaan toenemen. De techfondsen zullen door sectorrotatie waarschijnlijk wat aan vaart gaan verliezen. ”

Hoofdrol Unibail

In de vrijwel geheel groen gekleurde AEX zagen beleggers vooral brood in Unibail-Rodamco-Westfield met een koerssprong van 8,4% ten gevolg. Het winkelvastgoedconcern is dit jaar vooralsnog het slechtst presterende AEX-fonds met een verlies van bijna twee derde. Randstad pluste 4,55,1%.

De sterk achtergebleven financiële instellingen zaten ook in de lift. ABN Amro dat morgen de boeken open doet dikte 4,3% aan. Aegon en ING koersten beide 4,6% hoger.

Shell was eveneens goed op dreef en steeg 3,7%, geholpen door de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Arcelor Mittal sprintte 4,2% vooruit.

Prosus was 3,7% in herstel, mede dankzij een koopadvies van Deutsche Bank. De investeerder ging de afgelopen paar dagen onderuit, doordat Trump Amerikaanse transacties heeft verboden met WeChat. Dit is eigendom van Prosus’ veruit belangrijkste deelneming Tencent.

Adyen daarentegen leverde 1,5% in, terwijl Unilever 0,9% zakte.

Fugro uitblinker

Bij de middelgrote fondsen blonk bodemonderzoeker Fugro met een winst van 7,3% uit, na door ABN Amro van de verkooplijst te zijn gehaald.

Pharming viel 2,3% terug. Maandag schoot de biofarmaceut nog 9% omhoog, doordat het onderzoek van de werking van zijn medicijn bij een grotere groep coronapatiënten is begonnen.

GrandVision gleed 0,8% weg. De inlijving van de brillenketen door de Italiaanse branchegenoot EssilorLuxottica lijkt steeds meer op losse schroeven te staan.

Technologiebedrijf TKH kwam onder druk en verloor 3,5%, na de presentatie van zijn halfjaarcijfers. De prognose voor het gehele jaar viel tegen.

Smallcap Vastned klom 3,6%, na een stevige koersdoelverhoging tot €24 door Berenberg. De Duitse bank hanteert een houdadvies voor het vastgoedfonds.

Wereldhave kreeg er 4,7% bij. Het vastgoedfonds gaf aan blootstelling te hebben aan het faillissement van winkeleigenaar FNG.

Wil je dagelijks of wekelijks onze nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.