Nieuws/Financieel
2036651992
Financieel

Rechter stelt voormalig KLM-baas Elbers in gelijk over vergoeding van €1,3 miljoen

Voormalig KLM-topman Pieter Elbers

Voormalig KLM-topman Pieter Elbers

AMSTERDAM (ANP) - De oud-topman van luchtvaartmaatschappij KLM, Pieter Elbers, heeft volgens de rechtbank van Amsterdam recht op een ontslagvergoeding na zijn vertrek bij de luchtvaartmaatschappij.

Voormalig KLM-topman Pieter Elbers

Voormalig KLM-topman Pieter Elbers

Bovendien heeft hij recht op uitgestelde bonussen uit de periode voordat KLM staatssteun ontving wegens de coronacrisis, staat in een vonnis van de rechtbank. Het totale bedrag komt neer op zo’n 1,3 miljoen euro.

KLM en Elbers vroegen de rechtbank om opheldering of de ontslagvergoeding onder de voorwaarden van het coronaleningpakket van de overheid viel. Extra beloningen of uitkeringen waren op grond daarvan niet toegestaan.

Transitievergoeding

De rechter oordeelde dat de transitievergoeding, die ruim 850.000 euro bedraagt, voor Elbers niet verboden is op grond van de voorwaarden die de regering aan de staatssteun voor KLM stelde. In het vonnis staat ook nadrukkelijk dat het betalen van een transitievergoeding een wettelijke verplichting is, dus zou de Staat KLM niet kunnen verbieden die uit te keren. Daarnaast verzekerde de rechter dat KLM prestatiebonussen voor de periode van 2015 tot 2019 mag uitbetalen. Een deel van deze bonussen wordt pas na een paar jaar uitbetaald.

KLM maakte in januari bekend dat Pieter Elbers na „goed overleg” met de raad van commissarissen (rvc) geen derde termijn zou aangaan. De luchtvaartmaatschappij zegde daarbij de arbeidsovereenkomst met Elbers op, zo blijkt nu. Eerst werd naar buiten toe gemeld dat Elbers nog zijn contract tot april 2023 zou uitdienen, maar later veranderde dat in een vertrek per 1 juli van dit jaar.

„Om duidelijkheid te krijgen of Elbers in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding, na dertig jaar KLM, waarvan acht jaar als CEO, en voor uitkering van reeds eerder toegekende vergoedingen, heeft KLM samen met Pieter Elbers de rechtbank om een oordeel gevraagd. De uitspraak is glashelder en KLM zal dus Pieter Elbers betalen waar hij recht op heeft”, stelt ’t Hart in een schriftelijke reactie.