Nieuws/Financieel
2036981
Financieel

‘Europa nog niet voorbereid op crisis’

Europa moet vaart gaan maken met structurele hervormingen. De economische groei zwakt de komende jaren namelijk af, maar veel landen zijn nog lang niet klaar voor een nieuwe recessie.

Van een onzer verslaggevers

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het halfjaarlijkse rapport over de Europese economie. Die bereikt volgens de rekenmeesters van het IMF dit jaar een groei van 2,6%, om in 2019 af te zwakken naar 2,2%.

Nog langer wachten om de economie te hervormen is dus onverantwoord. Zeker nu de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) nog op de 0% staat. Zodra problemen de kop op steken, is er dan maar weinig ruimte om de economie te stimuleren. Werk aan de winkel voor overheden dus, die hun begroting op orde moeten brengen.

Het IMF vraagt zich hardop af hoe lang het herstel nog aan kan houden. Enerzijds is er steeds minder onbenutte capaciteit in de economie. Maar tegelijkertijd is in sommige Europese landen de werkloosheid nog altijd hoog. Zeker wanneer er ook nog rekening wordt gehouden met mensen die eigenlijk meer uren willen werken, of ontmoedigd zijn geraakt en niet meer als werkzoekend zijn geregistreerd.

Voorlopig profiteren landen nog van het ruime monetaire beleid van de ECB. Zo lang dat aanhoudt, kunnen landen werken aan hun concurrentiekracht en zorgen dat ze hun schulden terugbrengen. Daar mag wel wat meer haast bij gemaakt worden vindt het IMF. Want zodra de rente gaat stijgen, gaan die schulden zwaarder wegen. Economen verwachten gemiddeld dat de ECB de rente in de tweede helft van volgend jaar voor het eerst sinds de crisis weer gaat verhogen.