Financieel/Geld
2038197084
Geld

ING: zonnepanelen rendabel, warmtepomp niet

Een monteur installeert een warmtepomp.

Een monteur installeert een warmtepomp.

AMSTERDAM (DFT) - Investeren in goede woningisolatie en zonnepanelen levert nu vaak per saldo al geld op, constateert ING in een rapport over de kosten en baten van verduurzaming. Een warmtepomp en een aansluiting op het waternet verdienen zich echter niet terug.

Een monteur installeert een warmtepomp.

Een monteur installeert een warmtepomp.

Deskundigen bij de bank hebben voor vijf verduurzamingsmaatregelen bekeken of ze zich nu of in de toekomst uitbetalen. Isolatie en zonnepanelen leiden volgens ING tot een daling van de energiekosten die de investering ruim overtreft.

Het economisch bureau van ING stelt dat de hogere prijzen van aardgas en stroom het voor huiseigenaren naar verwachting steeds aantrekkelijker maken om zuiniger om te gaan met energie. Volgens ING is een woningeigenaar in 2030 gemiddeld 13% meer kwijt als hij niets doet om zijn huis te vergroenen.

Van de door ING berekende kostenstijging komt iets meer dan de helft door hogere prijzen voor energie en de rest door veranderingen in de energiebelastingen. Bovenop de genoemde 13% komt dan nog de inflatie tot 2030.

De overheid verhoogt deze belastingen om woningeigenaren te stimuleren via verduurzaming hun energieverbruik te verlagen. De bank voorziet daarnaast dat de investeringskosten van verduurzamingsmaatregelen komende jaren zullen dalen.