Nieuws/Financieel
2038372384
Financieel

Verhoging schuldplafond in VS tot begin december krijgt groen licht

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag (lokale tijd) goedkeuring gegeven voor een verhoging van het schuldplafond van de overheid tot 3 december.

Het voorstel werd met 219 tegen 206 stemmen goedgekeurd. Alle voorstemmers waren Democraten, alle tegenstemmers Republikeinen. Eerder deze maand had de Senaat deze noodmaatregel al goedgekeurd.

De Amerikaanse regering zat volgens minister van Financiën Janet Yellen dicht tegen de grens aan van het totale bedrag dat ze mag lenen. Als het plafond van 28,4 biljoen dollar, omgerekend 24,5 biljoen euro, niet zou worden opgehoogd, had het land volgens haar al voor 18 oktober niet meer aan alle financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Verlenging

De tijdelijke verlenging van de schuldlimiet is slechts een kortetermijnoplossing. Later dit jaar dreigt een nieuwe fiscale crisis, omdat de federale regering dan alsnog geen geld meer zal hebben om aan de financiële verplichtingen te voldoen, tenzij het Congres voor die tijd opnieuw het schuldplafond verhoogt.