Nieuws/Financieel
2038665
Financieel

Turkse lira zakt op beperking centrale bank

Erdogan wil meer invloed bij centrale bank.

Erdogan wil meer invloed bij centrale bank.

Goed nieuws voor vakantiegangers naar Turkije: de lira zakt steeds verder weg tegen de euro. De Turkse munt is dinsdag op recorddiepte tegen de dollar beland, Turken kopen ook bovengemiddeld veel goud in nu president Erdogan macht van de centrale bank naar zich toe wil trekken.

Erdogan wil meer invloed bij centrale bank.

Erdogan wil meer invloed bij centrale bank.

De oorzaak van de inzakkende lira is minder rooskleurig: de economische groei onder president Recep Tayyip Erdogan stagneert en prijzen stijgen razendsnel.

De uitspraak dinsdag van Erdogan dat hij van plan is zijn grip op de Turkse economie te versterken en zelf meer verantwoordelijkheid te nemen voor monetair beleid - normaal de bevoegdheid van de centrale bank - heeft beleggers afgeschrikt.

De centrale bank is zelfstandig, maar kan zich niet onttrekken aan de opmerkingen van de president, stelde Erdogan in verschillende interviews.

Dubbelcijferige inflatie

De onafhankelijkheid van de centrale bank is hiermee volgens waarnemers van de 95 jaar oude Turkse republiek in het geding gekomen.

De lira zakte direct na Erdogans uitspraken tot het laagste punt ooit tegen de dollar.

De Turkse economie blijft met dubbelcijferige inflatiecijfers zitten. Erdogan wil volgens een uitspraak van dinsdag een lagere rente, terwijl de markt schreeuwt om een renteverhoging van de centrale bank om de sterke prijsstijgingen te beteugelen en om de Turkse lira stabiliteit te geven.

Het tekort op de betalingsbalans is over het eerste kwartaal verdubbeld, afgezet tegen vorig jaar. De goudprijs is tegen de lira onophoudelijk aan het stijgen.

President Erdogan, sinds 2003 aan de macht, heeft voor 24 juni verkiezingen uitgeroepen. Daarmee kan hij meer macht aan zich binden. Na de couppoging en het referendum vorig jaar werden zijn bevoegdheden al fors uitgebreid.

Rente gehekeld

Erdogan is deze week op bezoek in Londen waar hij, behalve premier May en koninging Elizabeth, grote investeerders over zijn economie spreekt. De relaties tussen Turkije met de Europese Unie zijn sterk bekoeld, de president richt de blik meer richting Rusland en Iran.

Eerder haalde Erdogan uit naar de „moeder en vader van aller kwaden”, de stijgende rente, speculanten en buitenlandse vijanden. Hij wil met een groot programma de economie aanjagen tot dubbelcijferige groeicijfers om zo de rentestijgingen voor te blijven.