Nieuws/Financieel
2038884
Financieel

Elbers vice-ceo van Air France KLM

Pieter Elbers.

Pieter Elbers.

President-directeur Pieter Elbers van KLM heeft een nieuwe functie binnen Air France KLM gekregen. Hij is naast zijn werk bij KLM benoemd tot vice-ceo van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie.

Pieter Elbers.

Pieter Elbers.

De functie bestond nog niet eerder. Dinsdag wordt Anne-Marie Couderc officieel gepresenteerd als tijdelijke voorzitter Air France KLM. Zij moet de leiding nemen nu Jean-Marc Janaillac is opgestapt na een conflict met de Franse vakbonden, hoewel hij groeps-ceo was.

Naast Couderc is een ‘collegiaal directie-comité’ (CDC) gevormd, waarin financieel directeur Frederic Gagey, Pieter Elbers en Air France-baas Terner zitten.

Deze stoelendans moet er voor zorgen dat de rust binnen de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie terugkomt, en dat er een loonakkoord komt bij Air France.

Het nieuwe CDC heeft als makke dat Gagey en Terner erin zitten. Zij wisten de vakbonden niet te temmen en hadden beide te maken met grote stakingen, die de luchtvaartmaatschappij bij elkaar een kleine miljard hebben gekost in 2014 en 2018.

De voormalige rechts politica Couderc moet nu proberen om er wel met het Air France personeel uit te komen. Dat is opmerkelijk, want zij is officieel niet de baas van Air France, waar de onrust speelt.