Financieel/Geld
2038999
Geld

CBS onderzoekt loon na vijf jaar werken

Wat is jouw studie waard?

Goed opletten, hier valt geld te verdienen.

Goed opletten, hier valt geld te verdienen.

Amsterdam - Technici en ict’ers zijn nog altijd dé goudhaantjes op de arbeidsmarkt. Maar ook wiskundigen kunnen vijf jaar na hun afstuderen op een hoog salaris rekenen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Goed opletten, hier valt geld te verdienen.

Goed opletten, hier valt geld te verdienen.

Het CBS heeft in opdracht van het ministerie van Onderwijs uitgezocht wat het doorsnee salaris is na vijf jaar, voor alle hbo- en universitaire studierichtingen die ons land kent.

Hbo

Alternatieve genezers, theologen en hbo-psychologen bungelen met ongeveer 2000 euro bruto onderaan de lijst van salarissen van mensen met een hbo-achtergrond. Informatici voeren de lijst aan met meer dan 3000 euro bruto per maand. Het doorsnee maandloon van een afgestudeerde hbo’er ligt op 2650 euro bruto.

Zoek het doorsnee salaris van jouw hbo-studie op in onderstaande grafiek: kies eerst een sector, en zoek daarna je eigen opleiding. Grafiek niet (goed) te zien? Klik dan hier.

Universiteit

Een doorsnee universitair geschoolde verdient na vijf jaar al 3350 euro bruto, blijkt uit dezelfde CBS-cijfers. Nog altijd loont de opleiding tot tandarts het meest: die beroepsgroep verdient na vijf jaar maandelijks 6530 euro. Ook statistici en mensen in de financiële dienstverlening klimmen snel op de salarisladder.

Wie een talenopleiding heeft gevolgd, geschiedenis, toerisme of muziek, moet het met nog niet eens de helft van dat bedrag doen.

Alle salarissen van universitair geschoolden staan hieronder in een grafiek. Kies eerst je sector, en zoek daarna je eigen opleiding terug. Grafiek niet (goed) te zien? Klik dan hier.

Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief.