Nieuws/Financieel
2039295
Financieel

Eerste Chinese order chipmachinereus ASML

Chipmachinemaker ASML uit Veldhoven heeft een eerste Chinese miljoenenorder binnen voor zijn nieuwste machine die chips met ultraviolet licht opbouwt.

Dat meldt de Japanse beurssite Nikkei. Deze order voor de zogeheten EUV-chipmachines afkomstig van de door de staat gesteunde Chinese chipmaker Semiconductor Manufacturing International is goed voor $120 miljoen.

De eerste orders is in omvang op een jaaromzet van €9 miljard van de Veldhovense halfgeleider relatief klein. Marktvorsers zien hierin het signaal dat de Chinezen bij goede ervaringen meer machines zouden gaan afnemen.

Export mogelijk

ASML groeit de laatste jaren al sterk in Azië. In Zuid-Korea en Taiwan boekte de voormalige loot van Philips in drie jaar tijd 24% omzetgroei. In deze landen zijn de grote aandeelhouders en klanten als TSMC gevestigd.

De order komt op het moment dat China in een handelsoorlog verkeert met de Verenigde Staten. Voor ASML zijn er volgens het bepalende Verdrag van Wassenaar geen beperkingen opgenomen die export van de chipmachines naar China zouden beperken.