Nieuws/Financieel
2039642717
Financieel

Winsten op Wall Street lopen terug

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in de tussentijdse handel in het groen, al zakten de winsten wel wat in. De handel op Wall Street kreeg steun van de positieve testresultaten met een experimenteel coronavaccin van de Amerikaanse biotechnoloog Moderna. Daarnaast ging de aandacht uit naar kwartaalcijfers van Goldman Sachs en de overwinning van Apple in een grote Europese belastingzaak.

De Dow-Jonesindex noteerde halverwege de handelsdag 0,7 procent hoger op 26.833 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 3220 punten en technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,2 procent tot 10.512 punten.

Het experimentele vaccin van Moderna sloeg goed aan bij de 45 proefpersonen en heeft bij allen voor antistoffen gezorgd. Daarnaast hebben de proefpersonen geen last gehad van noemenswaardige neveneffecten. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers over het vaccin. Op 27 juli wil Moderna een vervolgonderzoek starten, waarbij het vaccin getest wordt op 30.000 mensen om te zien welke neveneffecten er optreden. Moderna won ruim 5 procent.

Apple liet een plus van 0,5 procent zien. Volgens het Gerecht van de Europese Unie heeft de Europese Commissie in 2016 ten onrechte de Ierse regering gelast 13 miljard euro 'achterstallige' belasting van Apple te innen, plus rente. Daarom wordt het commissiebesluit geannuleerd. De commissie kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Goldman Sachs heeft de inkomsten in het tweede kwartaal flink zien toenemen, waarbij de zakenbank profiteerde van de toegenomen handelsactiviteit op de financiële markten. Goldman Sachs klom 1,2 procent.

Warenhuisketen J.C. Penney schrapt in een aangekondigde reorganisatie zo'n duizend kantoorbanen en sluit 152 winkels. De 118 jaar oude winkelketen vroeg in mei uitstel van betaling aan en is nu bezig met een reddingsplan. Het aandeel ging 15 procent omhoog.

Daarnaast werd bekend dat de industriële productie in de Verenigde Staten in juni met 5,4 procent is gestegen vergeleken met mei. Het gaat om de sterkste maandelijkse productiestijging sinds 1959. De Amerikaanse industrie profiteerde van de versoepeling van de lockdownmaatregelen, waardoor fabrieken weer de deuren openden.

De euro noteerde 1,1409 dollar, tegen 1,1418 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent duurder op 41,15 dollar. Brentolie kostte 1,9 procent meer op 43,73 dollar per vat.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.