Nieuws/Financieel
2040401
Financieel

Wall Street kleurt rood

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag halverwege de sessie op verlies. Daarmee kwam voorlopig een einde aan de winstreeks van de afgelopen dagen. Beleggers verwerkten onder meer cijfers van doe-het-zelfketen Home Depot. Verder wordt met een schuin oog gekeken naar handelsbesprekingen tussen de VS en China, die vooralsnog zonder resultaat zouden zijn.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.40 uur (Nederlandse tijd) 0,9 procent lager op 24.665 punten. De brede S&P 500 noteerde ook 0,9 procent in de min op 2706 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1 procent tot 7336 punten.

Het aandeel Home Depot speelde 1,3 procent kwijt. Het bedrijf verhoogde in het afgelopen kwartaal de winst en omzet, maar zei zelf dat er een trage start was van het lenteverkoopseizoen. De vergelijkbare winkelverkoop kwam lager uit dan analisten hadden verwacht. In het kielzog van Home Depot stond de kleinere branchegenoot Lowe's 0,8 procent lager.

Boeing

De maker van medische en wetenschappelijke apparatuur Agilent Technologies verloor 8 procent na tegenvallende resultaten.

Verder stond Boeing (min 0,7 procent) in de schijnwerpers. Concurrent Airbus heeft volgens de WTO voor miljarden aan onterechte staatssteun ontvangen. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigmaker miljarden aan omzet gekocht. Volgens Boeing ligt de weg nu open voor Amerikaanse importtarieven op Europese producten. Die zouden als compensatie kunnen dienen voor de geleden schade, zolang de EU de illegale subsidies niet heeft teruggevorderd.

Euro

Verder reageerden beleggers op cijfers over de winkelverkopen. Die stegen in april minder sterk dan een maand eerder. De lagere winkelverkopen wakkeren zorgen over de inflatie aan, wat mogelijk weer van invloed is op het rentebeleid van de Ferderal Reserve. De bedrijfsvoorraden in de Verenigde Staten bleven in maart gelijk aan die van een maand eerder.

De euro was 1,1854 dollar waard, tegen 1,1865 dollar tegen het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 71,10 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent tot 78,86 dollar per vat.