Nieuws/Financieel
2040484
Financieel

Elbers benoemd tot vice-ceo

’Snel nieuwe topman bij Air France KLM’

De tijdelijke ceo Anne-Marie Couderc

De tijdelijke ceo Anne-Marie Couderc

Luchtvaartmaatschappij Air France KLM moet voor september nog een nieuwe topman benoemen.

De tijdelijke ceo Anne-Marie Couderc

De tijdelijke ceo Anne-Marie Couderc

Dat zei niet-uitvoerend bestuurder Mathi Bouts bij de aandeelhoudersvergadering van de geplaagde luchtvaartcombinatie in Parijs. „De tijdelijke situatie rond het leiderschap moet zo kort mogelijk duren”, zegt Bouts, die namens de KLM-werknemers bestuurder bij Air France KLM is. „Na de zomer moet er duidelijkheid zijn wie de nieuwe topman wordt na het vertrek van Jean-Marc Janaillac.”

Om het machtsvacuüm bij Air France KLM op te vullen, was er gisteren een stoelendans rond verschillende bestuursfuncties. Anne-Marie Couderc wordt voorzitter van de raad van bestuur. De dagelijkse leiding komt in handen van een ‘collegiaal directie-comité’, waarin financieel directeur Frederic Gagey, Pieter Elbers en Air France-baas Franck Terner zitten.

De rol van Gagey, die nu tijdelijk ’acting ceo’ is, springt daarbij in het oog. Gagey schoof door naar de positie van cfo, omdat het hem niet lukte om veranderingen bij Air France te bewerkstelligen. Het is nog niet duidelijk wie de onderhandelingen met de onwillige Franse vakbonden gaat doen, hijzelf of Couderc.

Voor president-directeur Pieter Elbers is een nieuwe functie gecreëerd. Hij is dinsdag benoemd tot vice-ceo, dus niet in het holdingbestuur. „We zullen de komende tijd kijken hoe we functie in gaan vullen”, zegt Elbers. „Voorlopig is het belangrijk dat er rust komt voor klanten en werknemers.”

Minster Wopke Hoekstra (Financiën) is blij met de rol van Elbers. Hij ziet hierin het signaal dat de luchtvaartmaatschappij niet zwicht voor de druk van het Franse personeel, maar doorgaat op de ingeslagen weg.

Twee jaar geleden is een afspraak gemaakt dat de voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van KLM vice-voorzitter zou worden van Air France KLM. Die benoeming van de huidige president-commissaris Hans Smits is echter nooit geëffectueerd, waardoor deze positie vacant is.

Smits zou zijn stoel in het bestuur kunnen opgeven ten gunste van Pieter Elbers, die dan de tweede man wordt in de groep. „We hebben dit zo afgesproken. Elbers is tot nu vice-ceo benoemd. We zullen kijken hoe dit ontwikkelt”, zegt Smits.

„Ik vind het helemaal niks. De KLM’ers werken zich een slag in de rondte, terwijl de Fransen alleen maar staken”, zegt Constant Stevens van de Stichting Rechtsbescherming Beleggers in Parijs. „Hoe ze hier uit moeten komen is mij niet duidelijk.”