2040549
Financieel

Onderzoek: nieuw zakendistrict Amsterdam nodig

’Ruimte aan Zuidas raakt op’

’Ruimte aan Zuidas raakt op’

Amsterdam - Vanwege de toenemende vraag naar kantoorruimte heeft Amsterdam een extra zakendistrict met internationale allure nodig, blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.

’Ruimte aan Zuidas raakt op’

’Ruimte aan Zuidas raakt op’

De nieuwe regio, met de werktitel Enter [NL], moet verrijzen in de corridor Zuidas-Schiphol-Hoofddorp. „De Zuidas kan nog maar een paar jaar mee. Daar raakt de ruimte op”, zegt Pieter van der Heijde van Bureau Stedelijke Planning (BSP). Volgens internationaal vastgoedmakelaar CBRE is de kantoorleegstand in de hoofdstad inmiddels gedaald naar 5,4% van de totale voorraad.

BSP stelt dat door de sterke groei van de bevolking en de werkgelegenheid in Amsterdam behoefte ontstaat aan ’een nieuw internationaal vestigingsmilieu’. Het gaat zowel om kantoren als woningen. Van der Heijde: „Wij hebben buitenlandse toplocaties bezocht. Dat zijn allemaal gebieden die bestaan uit wonen, werken en hoogwaardige voorzieningen.” Goede bereikbaarheid per openbaar vervoer is cruciaal, aldus BSP. Een van de suggesties is het doortrekken van de Noord/Zuid-metrolijn naar Schiphol.

Een reden om te kiezen voor een nieuw zakendistrict nabij Schiphol is omdat het gebied economisch zeer krachtig is. „Dat was zelfs in de crisis zo”, zegt Van der Heijde. Volgens hem is er tot 2030 minimaal 300.000 vierkante meter en maximaal 1,5 miljoen vierkante meter extra kantoorruimte nodig. Hij maakt zich geen zorgen over de vliegtuigoverlast voor bewoners. „Dat heb je in Amstelveen ook bij bepaalde windrichtingen. Internationaal georiënteerde mensen hebben er niet zoveel problemen mee.”