2041265
Geld

Eerste daling aantal hypotheken in vijf jaar

Den Haag - De woningmarkt functioneert bij lange na nog niet zoals zou moeten. Sterker: de situatie lijkt alleen maar slechter te worden. Voor het eerst in vijf jaar is het aantal afgesloten hypotheken in één kwartaal gedaald. De gemiddelde hypotheeksom stijgt juist tot een recordhoogte.

In totaal werd in de eerste drie maanden van dit jaar onder 80.000 hypotheekovereenkomsten een handtekening gezet, meldt consultant IG&H. Dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij was er vooral een sterke afname in leningen voor starters op de woningmarkt. Het aantal kredieten voor die groep liep met 11 procent terug.

In de grafiek hieronder staat het aantal afgesloten hypotheken per kwartaal. Niet (goed) te zien? Klik dan hier.

Ondanks de daling van het aantal hypotheken, namen de opbrengsten wel toe. Dat is voornamelijk het gevolg van een stijging van de hypotheeksom. Het gemiddelde bedrag dat werd geleend steeg met 7 procent tot ruim 300.000 euro, het hoogste niveau ooit.

De sterke afname in het starterssegment laat volgens IG&H zien dat kopers van hun eerste huis willen het moeilijker hebben gekregen op de woningmarkt. Een ander signaal is het geslonken marktaandeel van starters. Zij vormden vier jaar geleden nog de grootste categorie afnemers van een hypotheek. Nu zijn ze goed voor minder dan een kwart van de markt, terwijl doorstromers meer dan de helft daarvan vertegenwoordigen.