Nieuws/Financieel
20415634
Financieel

Bier weer volop in trek na twee jaar coronalockdowns

DEN HAAG (ANP) - Het gaat na twee jaar van coronalockdowns weer goed met de bierverkoop. Nederlandse brouwers verkochten in de eerste helft van het jaar bijna 13 procent meer van de drank dan in dezelfde periode van 2021. Toen moesten onder andere cafés en restaurants lange tijd dicht en gingen veel festivals niet door. Nu die beperkingen zijn opgeheven drinken we zelfs iets meer bier dan in 2019, het laatste jaar voor de pandemie.

Ten opzichte van de periode van voor de pandemie verkochten brouwers 1,5 procent meer bier, meldt brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. Volgens de onlangs aangetreden voorzitter Fred Teeven van de belangenclub maken bierbrouwers overuren om genoeg te kunnen leveren. "Wat ik zie is dat overal alle zeilen moeten worden bijgezet om te voldoen aan de grote vraag naar bier. Er wordt bikkelhard gewerkt en de gedrevenheid is enorm", aldus de oud-staatssecretaris.

Ondanks de goede verkoopcijfers klinken er ook zorgen bij de koepelorganisatie, waar onder andere Heineken Nederland, Grolsch en Bavaria-moeder Swinkels Family Brewers lid van zijn. Zo hebben ze te kampen met veel hogere kosten voor grondstoffen en energie. Ook is het, net zoals voor veel andere werkgevers, moeilijk om voldoende personeel te vinden. Teeven beklaagt zich daarnaast over de stijging van de verbruiksbelasting op alcoholvrije drank die volgend jaar ingaat, omdat alcoholvrij bier hier duurder door wordt.