Nieuws/Financieel
2042070250
Financieel

Wall Street boekt stevige koerswinsten

New York - De aandelenbeurzen in New York zaten vrijdag stevig in de lift. Beleggers op Wall Street verwerkten een sterk banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook was er optimisme over het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China, nu Peking vrijstellingen gaat verlenen voor heffingen op de import van sommige Amerikaanse landbouwproducten.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 1,3 procent hoger op 28.026 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent tot 3150 punten en de techgraadmeter Nasdaq won 1,1 procent tot 8663 punten.

Volgens het ministerie van Arbeid kwamen er in november 266.000 banen bij. Economen rekenden in doorsnee op 183.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Het banenrapport wordt door de financiële markten scherp in de gaten gehouden, mede omdat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van invloed zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve.

Geen extra heffingen

China maakte bekend dat bepaalde importeurs geen extra heffingen hoeven te betalen op onder andere soja en varkensvlees uit de VS. Die hogere tarieven waren eerder ingevoerd als vergelding voor handelsbarrières die het Witte Huis had opgeworpen. Dit kan worden gezien als signaal dat de VS en China nader tot elkaar komen in het handelsoverleg.

Bedrijven die vatbaar zijn voor handelsperikelen stonden bij de winnaars. Chipfondsen als Micron Technology en Nvidia stegen tot 3 procent. Machinebouwer Caterpillar kreeg er 1,2 procent bij en Apple ging 2 procent vooruit.

Consumentenvertrouwen

Ook Uber Technologies (min 1,8 procent) kon op aandacht rekenen. Het bedrijf achter de taxi-app maakte bekend vorig jaar meer dan 3000 meldingen te hebben gekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door chauffeurs of passagiers die het platform gebruiken.

Verder meldde de Universiteit van Michigan dat het consumentenvertrouwen in de VS is gestegen naar het hoogste niveau in zeven maanden. Consumenten zijn positief over de recordstanden op Wall Street, omdat daardoor het vermogen van huishoudens groeit.

De euro was 1,1056 dollar waard tegen 1,1051 dollar in Europa De olieprijzen gingen omhoog nadat oliekartel OPEC en bondgenoten kozen voor een verdere productiebeperking. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 58,98 dollar. Brent won 1,2 procent op 64,15 dollar.