2043574
Ondernemen

#DOORBREKER Nima Tolou van Kinergizer

Motor achter internet of things

Nima Tolou en mede-oprichter Oleg Guziy (l.) tonen de energy harvester.

Nima Tolou en mede-oprichter Oleg Guziy (l.) tonen de energy harvester.

Delft - We leven in een steeds slimmere wereld. Via sensoren houden apparaten ons op de hoogte van conditie, temperatuur en locatie. Miljarden stuks die allemaal stroom nodig hebben. Het Delftse bedrijf Kinergizer maakt batterijen overbodig door energie te halen uit trillingen.

Nima Tolou en mede-oprichter Oleg Guziy (l.) tonen de energy harvester.

Nima Tolou en mede-oprichter Oleg Guziy (l.) tonen de energy harvester.

„Batterijen zijn niet duur, maar het verwisselen kan dat wel zijn”, legt mede-oprichter Nima Tolou van Kinergizer uit. „Je moet de machine stilzetten en vaak kun je niet alleen de batterij vervangen, maar moet er een hele nieuwe unit in.”

Tolou, universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft, bedacht met zijn team een mechanisch systeem dat energie haalt uit bewegingen en trillingen. „Het principe is gelijk aan de knijpkat. Onze oplossing is echter uniek omdat het zowel snelle als langzame trillingen omzet in stroom. Bij concurrerende systemen moeten ze een vaste snelheid hebben, maar in de praktijk veranderen vibraties vaak.”

De energy harvesters zijn al in gebruik. „We zijn in de afrondende fase van een test met een multinational in de spoorwegindustrie.” Op het spoor gebruiken ze veel sensoren, bijvoorbeeld om te meten of wielen nog wel rond genoeg zijn. „Als een wiel slijt, kan dat schade aan de rails veroorzaken”, legt Tolou uit. „Alleen al in de Verenigde Staten rijden 1,4 miljoen wagons met elk acht wielen rond, en dat is slechts een van de vele toepassingen. De markt voor ons systeem is dus enorm.”

Ook in de logistiek en industrie neemt het gebruik van sensoren toe. „Als ze zelfstandig stroom kunnen opwekken, in een nog sneller tempo”, voorspelt Tolou. Om de markt goed te kunnen bedienen, wil Kinergizer opschalen. „We zijn nu met negen man, maar we verwachten dit binnen twee jaar te verdrievoudigen.”

Het bedrijf blijft de technologie verder ontwikkelen. „Ons systeem wekt 2 tot 10 milliwatt stroom op, genoeg voor de meeste sensoren. Wel willen we de energiedichtheid vergroten, zodat we de harvester kleiner kunnen maken. Dan kunnen we ze ook in wearables inbouwen.”