Nieuws/Financieel
2044078118
Financieel

Fraaie winsten op Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn maandag met fraaie winsten gesloten. Het sentiment op Wall Street werd bepaald door koopjesjagers die van recente koersdalingen willen profiteren.

De Dow Jones-index sloot 1,5% hoger. Techbeurs Nasdaq steeg 1,9%. De breed samengestelde S&P 500-index klom 1,6%.

Een Amerikaanse federale rechter heeft zondag tijdelijk het besluit van de regering-Trump geblokkeerd om de Chinese app TikTok te mogen verbannen uit Amerikaanse appstores. Zijn beslissing kwam enkele uren voordat het verbod op het populaire videoplatform zou moeten ingaan. De Amerikaanse overheid dreigde al langer met een verbod op TikTok. Volgens de regering-Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via het Chinese moederbedrijf ByteDance bij de overheid van het Aziatische land terecht zouden komen.

Daarnaast ging de aandacht uit naar de chipbranche, vanwege het nieuws dat Washington extra handelsbeperkingen heeft opgelegd aan de grootste Chinese chipfabrikant Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Amerikaanse bedrijven die zaken willen doen met SMIC zijn voortaan onderworpen aan regels die alleen gelden voor handel met ondernemingen die militaire toepassingen maken.

Uber

Uber (+3,2%) stond eveneens in de belangstelling. Het taxibedrijf heeft zijn taxivergunning in Londen terug. Een Britse rechter besliste dat het Amerikaanse bedrijf genoeg heeft gedaan om aan de voorwaarden te voldoen. De uitspraak is een belangrijke overwinning voor Uber. Londen is een van de belangrijkste markten voor het bedrijf.

Verder liet webwinkelgigant Amazon (+2,6%) weten zijn personeelsbestand in Vancouver komende jaren te willen verdrievoudigen. Nu werken er nog 2700 mensen voor Amazon in de Canadese stad. Softwareontwikkelaars zijn relatief goedkoop en makkelijk te vinden in Vancouver, vandaar dat het interessant is voor Amazon om hier zo sterk uit te breiden.

Tesla

Ook Tesla-topman Elon Musk liet van zich horen. Hij denkt dat de maker van elektrische auto’s voor 2030 jaarlijks 20 miljoen wagens kan maken, zo stelde hij op Twitter. Het doel is ambitieus, want vorig jaar rolden er 365.000 Tesla’s van de band. Het aandeel Tesla ging 3,4% vooruit.

Biotechnoloog Inovio Pharmaceuticals (-28,3%) bevindt zich ook in de schijnwerpers. Het bedrijf maakte bekend dat een onderzoek naar zijn mogelijke coronavaccin gedeeltelijk stilgelegd is. Inovio is hier momenteel over in overleg met de medicijnagentschap FDA.

IJzererts- en staalproducent Cleveland-Cliffs kreeg er 11,4% bij na de overname van de Amerikaanse tak van ArcelorMittal voor $1,4 miljard.