Nieuws/Financieel
2045151973
Financieel

ING: pas volgend jaar echt herstel

Horeca zwaar in het rood bij de banken

Amsterdam - Nederlandse horecabedrijven hebben in een jaar tijd 50% meer schulden opgelopen bij banken en de overheid, meldt ING. De bank is somberder geworden over de horecasector en verwacht pas volgend jaar het grote herstel.

De schuld bij banken is met €1,5 miljard toegenomen naar €5,9 miljard. Daarbij komen uitgestelde belastingen van in totaal €0,8 miljard, heeft het ING Economisch Bureau berekend.

Vanwege de langere lockdown dan eerder verwacht past het ING Economisch Bureau zijn raming voor de horeca naar beneden aan. Het omzetverlies uit 2020 wordt dit jaar bij lange na nog niet goedgemaakt, stellen de economen. De verwachting is dat het grote herstel daarmee doorschuift en pas volgend jaar plaatsvindt.

Ondanks de malaise bleef het aantal faillissementen laag, constateert ING. In de tweede helft van 2020 en het eerste kwartaal dit jaar ligt het aantal faillissementen zelfs beduidend lager dan het langjarig gemiddelde. Dat komt volgens de economen niet alleen door de overheidssteun, maar ook omdat bedrijven in de horeca vaak ook beëindigd kunnen worden zonder dat er een faillissement aan te pas komt. Dit omdat er vaak weinig kapitaal in een zaak zit.