Nieuws/Financieel
2047246362
Financieel

Verliesje voor AEX na winstnemingen beleggers

Amsterdam - De AEX is vrijdag op de laatste handelsdag van de maand met klein verlies gesloten, Signify hield de koppositie, Besi sloot anderaan aan. Beleggers bouwden risico’s af.

De AEX-index eindigde 0,4% lager op 707,56 punten. Over de maand april verdiende de hoofdindex 0,9%, met Just Eat Takeaway (+11,7%) als grootste uitschieter, terwijl Shell 7,5% liet liggen in die maand.

De Midkap-index is vrijdag 0,7% achteruit gegaan naar 1036,81 punten, maar boekte in april 1,4% rendement. Basic-Fit steeg hier 13,2%, terwijl Air France KLM 10,8% maandverlies moest schrijven.

De Duitse DAX verloor vrijdagmiddag een fractie, Parijs liet 0,5% liggen, terwijl de Britse FTSE 0,5% binnenhaalde.

De euro zakt 0,8% tot $1,2027.

Wall Street zakt

Beurzen in New York koersen lager. Het cijfer voor consumentenuitgaven schoot omhoog, mede dankzij de cheque van $1400 die iedere Amerikaan heeft gekregen. De inkomens stegen 21,1% in maart, in februari was dat 7% daling, volgens de nieuwste cijfers.

De rentevergoeding voor de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie stijgt 4 basispunten naar 1,645%. De in Europa beeldbepalende Duitse tegenhanger kwam terug tot het niveau van voor de start van de coronapandemie.

Wall Street steeg donderdag. Facebook blonk uit na de cijfers. Apple, dat ook de boeken had open gedaan, zag de openingswinst wegsmelten. Nabeurs presenteerde Amazon sterke cijfers.

Joop van de Groep, vermogensbeheerder bij Fintessa, constateert dat na het vuurwerk van de grote techfondsen beleggers bedrijven waarderen die de verwachtingen ruimschoots overtreffen en uitstappen zodra er voorzichtigheid is in de prognoses.

„Zo kregen onder meer Alphabet en Facebook de handen op elkaar. Amazon heeft daarnaast zijn prognoses opwaarts bijgesteld in de aanloop naar het kortingsfeest Prime Day. Bij Apple is er wat onzekerheid over de impact van het chiptekort.”

"Weinig aanleiding om uit te gaan te stappen"

Met de start van de nieuwe maand in aantocht ziet Van de Groep geen reden om de oude beurswijsheid ’Sell in May’ te volgen.

„Met de aantrekkende economie in de VS, en de Fed die de inflatie onder controle heeft, is er weinig aanleiding om uit te gaan te stappen”, zegt hij.

Ook de eurozone zal naar verwachting in het tweede kwartaal een verbetering van de economisch activiteiten laten zien. „Het is vooral van belang van beleggers om elk kwartaal weer bedrijven uit de eigen portefeuille tegen de meetlat te leggen.”

Marktstrateeg Simon Wiersma van ING waarschuwt voor oplopende inflatie. Die is niet tijdelijk, stelt hij. „Veel tijdelijke prijsverhogingen worden namelijk nooit meer teruggedraaid. Het ’kwartje van Kok’, de zogenaamd tijdelijke verhoging van de brandstofaccijns uit de jaren negentig is een mooi voorbeeld.”

De werkplaatstarieven van garages en de prijs van timmerhout zullen niet veel dalen. „Dat geldt ook voor het fluitje bier, waar we nu lachend drie euro voor betalen op een terras.”

Signify blinkt uit

In de AEX sluit Signify de sterke dag met 7,3% slotwinst. Het verlichtingsbedrijf wist de omzet afgelopen kwartaal op te voeren en boekte ook meer winst. Het verlichtingsbedrijf ziet signalen van economisch herstel, maar kampte wel met materiaaltekorten.

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield boekt een winst van 0,6%. Voor chemicaliëndistributeur IMCD hadden beleggers nog 0,3% slotwinst over.

KPN koerste 1,3% hoger. Het telecomconcern zag in het eerste kwartaal zijn klantenbestand groeien. Het concern behaalde minder omzet maar zag de winst stijgen, mede dankzij kostenbesparingen.

Besi achteruit

Besi daarentegen dook uiteindelijk 5,6% omlaag bij het slot. De toeleverancier voor de chipindustrie schroefde zijn productie in het eerste kwartaal flink op om aan de sterk toegenomen vraag van klanten te voldoen. Maar de omzetgroei lag aan de onderkant van de eigen prognose.

Aandeelhouders van Besi stemden in met een dividend van €1,70 voor dit jaar. Het aandeel Besi noteert op 4 mei ex-dividend.

Techfonds Prosus verloor 1,1%, betalingsverwerker Adyen raakte 1,1% kwijt. Besi’s branchegenoot ASMI zakte 0,2% weg, ASML verloor 0,3%.

ING maakte ook een terugtrekkende beweging met een verlies van 1,1%.

Staalbedrijf ArcelorMittal zit eveneens in de achterhoede met 2,6% slotverlies.

Haperend Corbion

Midkapper Corbion zag een forse winst verdampen tot +0,7% bij het slot. Het speciaalchemiebedrijf kende een sterke start van het jaar. Ook verwacht het dat de autonome groei van de drie divisies van het bedrijf dit jaar sterk blijft. Fagron werd hier dagwinnaar op 1% koerswinst.

Laadpalenproducent Alfen sloot de rij met een verzwakking van 3,7%.

Detacheerder Brunel won bij de smallcaps 2,4% op zijn kwartaalcijfers met een hogere kwartaalwinst en dalende omzet.

ASCX-fonds Heijmans zakte 0,2% weg bij het slot, ondanks een hoger aantal verkochte woningen.

Van Lanchot Kempen dikte 0,8% aan na de inzage van de prestaties bij de bank voor rijke particulieren. Het meldt een record aan nieuwe klanten tot €98,9 miljard.

Navigator en dataleverancier TomTom daalde met 6,6% bij de smallcaps.

Lokaal fonds Neways schoot 11,9% omhoog naar €12,20. Grootaandeelhouder VDL heeft een bod van €12,50 per aandeel in contanten op tafel gelegd voor de elektronicafabrikant.

Oranjewoud (Antea, Strukton) boekte 6,2% koerswinst. Nabeurs meldde het een verwacht verlies van €6 miljoen, evenals uitstel van zijn jaarrekening over 2020, het concern dat grootaandeelhouder Gerard Sanderink van de beurs wil halen kan geen accountant vinden.

Ajax steeg 0,3%. De club verlengde het contract met trainer Ten Hag.

Meer financieel nieuws elke dag gratis in je mailbox? Abonneer je hier op onze DFT-nieuwsbrief.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo