Nieuws/Financieel
2047264
Financieel

Beursslot: AEX klimt op olie dicht naar 570

Better Options luidt de gong voor het extra bekrachtigen van de samenwerking met IG Markets. Hoofd van IG Markets Duitsland en Nederland, Michael Lippa, opent de handelsdag.

Better Options luidt de gong voor het extra bekrachtigen van de samenwerking met IG Markets. Hoofd van IG Markets Duitsland en Nederland, Michael Lippa, opent de handelsdag.

AMSTERDAM (DFT) - De Amsterdamse beurs stoomde donderdag verder door. De aanhoudende animo bij beleggers om in het zwaarwegende fonds Shell te stappen bracht de AEX dichter naar de jaarpiek van eind januari. Altice stond vol in de schijnwerpers terecht na opgewekt ontvangen resultaten.

Better Options luidt de gong voor het extra bekrachtigen van de samenwerking met IG Markets. Hoofd van IG Markets Duitsland en Nederland, Michael Lippa, opent de handelsdag.

Better Options luidt de gong voor het extra bekrachtigen van de samenwerking met IG Markets. Hoofd van IG Markets Duitsland en Nederland, Michael Lippa, opent de handelsdag.

De AEX-index eindigde met een eindsprint 0,7% in de plus op 568,96 punten. Daarmee kwam de jaartop van eind januari van net onder de 573 steeds meer in zicht. De Midkap stond tegelijkertijd 0,6%hoger op 805,71 punten.

De beurzen van Parijs en Frankfurt breidden de winsten eveneens verder uit en gingen beide 0,8% vooruit.

Jan-Willem Nijkamp, vermogensbeheerder bij Fintessa, benadrukt dat de AEX met stapjes steeds dichter naar de jaartop klimt. Hij wijst er op dat de stevige rit omhoog van de olieprijs (Brent) die tot boven de $80 is opgelopen daar een belangrijke rol bij heeft gespeeld. ”Het is ook opvallend dat de volatiliteit op de aandelenmarkten in de voorbije weken weer sterk is afgenomen tot het niveau van medio 2017. De sterke bedrijfsresultaten vooral in de VS hebben de nervositeit onder beleggers flink getemperd.”

Met het naderende einde van het cijferseizoen houdt Nijkamp er rekening mee dat de opmars van de koersen een halt wordt toegeroepen. „De aandacht van beleggers zal verschuiven van de goede kwartaalcijfers naar de onenigheid tussen Europa en Amerika over de staalheffingen en de nucleaire deal met Iran. Het is te hopen dat er bij de EU-top in Sofia één lijn wordt getrokken en de Europese landen niet uit elkaar worden gespeeld. De onzekerheid over de plannen van de niet zo eurovriendelijke regering in Italië kan ook een negatieve impact gaan geven op de stemming. Verder is het afwachten in hoeverre China en Amerika tot elkaar komen bij de onderhandelingen over een nieuw handelsakoord.”

Altice blonk uit bij de hoofdfondsen met een koerssprong van 12,4%. Vooral de verbeterde gang van zaken op de belangrijke Franse markt in het eerste kwartaal wakkerde de kooplust bij beleggers flink aan. Volgens Altice-oprichter Patrick Drahi laten de resultaten zien dat het bedrijf vooruitgang boekt met zijn prestatieverbeteringsprogramma. De nettoschuld van Altice bedroeg eind maart 32,2 miljard euro.

Signify (het voormalige Philips Lighting) kreeg er gecorrigeerd voor de ex-dividendnotering 2,8% bij. Galapagos zat ook in de voorhoede met een vooruitgang van 2%.

Beurszwaargewicht Shell dikte op de verder aantrekkende olieprijs 1,9% aan tot €31, 24, het hoogste niveau sinds halverwege 2007. ASML voegde 1,3% toe aan het vorige slot.

Ahold Delhaize belandde onderaan met een koersverlies van 1,8%. Jefferies heeft het koersdoel van het Nederlands-Belgische supermarktconcern neerwaarts bijgesteld naar €19,5 vanwege de negatieve impact door de aangekondigde samenwerking tusse Britse online supermarkt Ocado en de Amerikaanse branchegenoot Kroger.

NN Group won 0,3% na langet tijd op verlies te hebben gestaan. De verzekeraar zag het operationele resultaat afgelopen kwartaal fors dalen en kondigde aan nog dieper in de kosten te gaan snijden. NN wil tegen 2020 circa 400 miljoen euro hebben bespaard ten opzichte van ijkpunt 2016. Dat is 50 miljoen euro meer dan eerder werd aangekondigd. Minstens de helft van de besparingen moet eind van dit jaar zijn gerealiseerd. Branchegenoot ASR daarentegen viel 1,3% terug.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco liet weten definitief een extra notering aan de beurs in het Australische Sydney te krijgen. Naar verwachting is het aandeel per 31 mei te verhandelen in Sydney. De extra beursnotering hangt samen met de overname van Westfield. Die Australische branchegenoot kost Unibail-Rodamco ongeveer 21 miljard euro. Het aandeel won 0,2%.

Bij de middelgrote fondsen werd AMG omarmd. De koers van het gespecialiseerde staalconcern steeg 4,7%. Flow Traders werd 2,4% meer waard.

Na de opmars sinds begin van dit jaar werd Pharming getroffen door winstnemingen en dook 9,2% omlaag Het biotechnologiebedrijf zette voor het eerst een kwartaalwinst in de boeken. De winst bedroeg 3,3 miljoen euro, tegen een verlies van 5,7 miljoen euro een jaar geleden. Topman Sijmen de Vries sprak van een belangrijke mijlpaal.

Bouwconcern VolkerWessels verloor 2,2% in reactie op zijn kwartaalverslag. Het bedrijfsresultaat daalde flink ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van het bouwbedrijf nam wel iets toe. Het orderboek bleef goed gevuld met opdrachten ter waarde van 8,5 miljard euro. VolkerWessels verwacht groei voor de rest van het jaar, met name in kleine en middelgrote infrastructuur projecten.