2048748
Financieel

VDL en Fokker grijpen mis bij grote order Defensie

Minister Bijleveld (Defensie)

Minister Bijleveld (Defensie)

Een grote defensieorder gaat aan de neus van Nederlandse bedrijven voorbij, terwijl het kabinet had beloofd de nationale industrie bij aanbestedingen op het gebied van defensie voor te trekken.

Minister Bijleveld (Defensie)

Minister Bijleveld (Defensie)

Het gaat om de levering van 1400 containers die in militaire kampen en op oefenterreinen dienstdoen als mobiele kantoren en werkplaatsen. De ’shelters’ zitten vol technologie en communicatiemiddelen, zijn bestand tegen afluisteren en beschermd tegen raket- en gifgasaanvallen. Bij de containers zitten ook 3000 ’subsystemen’ waaronder airconditioning, luchtbevochtigers, dieselkachels en generatoren. De order bedraagt zo’n €200 miljoen.

Vijf partijen waren in de race, waaronder VDL uit Eindhoven en Fokker Technologies uit Papendrecht. Dat Defensie nu kiest voor het Britse Marshall is een domper. „Dit is niet hoopgevend voor de Nederlandse industriepolitiek”, zegt een betrokkene.

Minister Bijleveld (Defensie) stelt dat de aanbesteding onder het vorige kabinet in gang is gezet. Volgens haar is het huidige kabinet zeker voornemens de eigen industrie meer te beschermen. Ze wijst op het transportschip dat scheepsbouwer Damen gaat bouwen voor de marine en M-fregatten die worden vervangen.

Bovendien is er nog een ander belang om te kiezen voor buitenlandse bedrijven: de prijs. „We moeten ook zuinig zijn en kritisch kijken waaraan we ons belastinggeld uitgeven”, zo zei Bijleveld woensdagavond in gesprek met vertegenwoordigers van de Nederlandse defensie-industrie. De Nederlandse bedrijven vroegen een hoger bedrag.

Intussen is het chagrijn er bij de Nederlanders er niet minder op. Familiebedrijf VDL stapt naar de kortgedingrechter om het besluit van Defensie aan te vechten. Het zal tot meer vertraging leiden van een project dat toch al niet vlot verliep.

Lang geloofde het kabinet in een open Europese markt voor de defensie-industrie. In de praktijk schermen grote landen als Duitsland, maar vooral Frankrijk, hun eigen markt af.