Nieuws/Financieel
204934283
Financieel

'Orderboek springt eruit bij cijfers ASML'

Amsterdam - Bij de kwartaalcijfers van chipmachinefabrikant ASML springt vooral de waarde van het orderboek eruit. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen wijst groei in bestellingen op vertrouwen onder chipmakers.

De ontwikkeling van het orderboek toont volgens Versteeg aan dat chipbedrijven niet de boot willen missen in de opmaat naar de inzet van 5G-technologie op grote schaal. Die ontwikkeling stuwt de vraag naar halfgeleiders. InsingerGilissen hanteert voor ASML een buy-advies.

Ook analisten van KBC Securities noemen de sterke toename van het orderboek voor met name EUV-machines een verrassing. Zij concluderen dat de chipmachinemaker een goed 2020 tegemoet gaat en denken ook hun verwachtingen voor heel 2019 naar boven bij te moeten stellen. KBC heeft een buy-advies voor ASML.

Buy-advies ING

ING is eveneens positief, maar vindt de omzetprognose van ASML voor het vierde kwartaal wel een tikkeltje tegenvallen. Dit heeft er mee te maken dat werk voor twee EUV-machines is uitgesteld naar volgend jaar. De analisten van ING handhaven hun buy-advies, met een koersdoel van 230 euro.

Bij Citigroup zijn de marktvorsers wat minder positief. De pijplijn van nieuwe orders is dan wel robuust, maar verder waren de resultaten in het kwartaal grotendeels in lijn met de verwachtingen. De analisten wijzen op de toon over de verwachtingen voor 2020 die vol vertrouwen, maar weinig concreet is. Citi verwacht dat er wat winstnemingen komen naar aanleiding van de kwartaalcijfers.

Het aandeel ASML stond woensdag na een klein uur handelen 0,2 procent lager op 242,75 euro.