Nieuws/Financieel

SOCIALE ZAKEN Designmerk Rescued hergebruikt materialen

Van afval tot blikvangers in huis

Evelien Preisser maakt designproducten van restmateriaal.

Evelien Preisser maakt designproducten van restmateriaal.

THIJS ROOIMANS

ZEIST - Kandelaars van theekopjes, lampen van augurkenpotten, een poef van oude dekens. Designmerk Rescued tovert gebruikte materialen om tot nieuwe producten.

Evelien Preisser maakt designproducten van restmateriaal.

Evelien Preisser maakt designproducten van restmateriaal.

THIJS ROOIMANS

„We willen laten zien dat hergebruik prachtige dingen kan opleveren”, vertelt oprichter Evelien Preisser. Samen met haar voormalige zakenpartner vertegenwoordigde ze eerder enkele Franse interieurmerken op de Nederlandse markt. „We kregen steeds meer het gevoel dat het anders moest. Er was al zó veel, en voor al die producten werden nieuwe materialen gebruikt. Zo kwamen we op het idee van hergebruik.”

In eerste instantie deden ze alles zelf. „Ons eerste product was een poef gemaakt van een oud olijfblik. Die blikken verzamelden we zelf in een winkelstraat in het Utrechtse Lombok om er vervolgens in mijn garage krukjes van te maken”, vertelt Preisser. „Toen het niet meer te doen was met z’n tweeën, hebben we besloten de productie uit te besteden aan een sociale werkplaats.”

Inmiddels worden de producten van Rescued in verschillende sociale werkplaatsen, dagbestedingen en gevangenisinstellingen door het hele land gemaakt en huist het bedrijf in het hoofdkantoor van Biga Groep, een sociale werkvoorziening in Zeist.

De collectie bestaat, 6 jaar na oprichting, uit tientallen producten die in winkels wereldwijd worden verkocht. Preisser bedenkt de producten zelf. „Ik heb er geen opleiding voor gevolgd en noem mezelf dan ook geen ontwerper, maar productbedenker. Ik ga uit van het materiaal.”

Ook houdt ze rekening met de mensen in de werkplaats. „We houden het zo eenvoudig mogelijk. We hopen mensen te inspireren om anders te kijken naar de dingen om hen heen en zo verspilling tegen te gaan.”