2050392
Financieel

Barclays-bankier: ’Vice president’ is McDonald’s-werk

Wie gaf opdracht tot manipuleren van de libor, de belangrijkste interbancaire rentevergoeding? Betrokkenen kleineren hun functies in een grote rechtszaak. Een vice-president vergelijkt zijn rol met die van een werknemer bij hamburgerketen McDonald’s.

In het miljardenschandaal vanaf zeker 1991 tot 2014 met de London Interbank Offered Rate (libor) was een groot aantal zakenbanken betrokken. Vrijwel alle grote banken hanteerden deze richtinggevende tarieven om voor $350 biljoen elkaar onderling geldleningen te geven en derivaten te verwerken op de Londense geldmarkt.

Door het tarief per transactie telkens licht te verhogen, boekten ze forse winsten, zonder dat ze dachten dat hun vermogende klanten hier iets van zouden merken, luidt de aanklacht.

De ontslagen vice-president Carlo Palombo van de tak die met de libor werkte bij de zakenbank Barclays vertelde donderdag tegen een Britse rechter dat zijn leidinggevende rol eigenlijk nauwelijks iets voorstelde.

Die functie was hem toch niet voor niets gegeven, als leidinggevende op de afdeling waar met libor-rentes voor miljarden aan transacties werden gedaan, legde de openbaar aanklager hem voor.

Junior

„Vice president is niet wat iedereen denkt dat het is”, zo gaf Palombo een inkijkje bij de Britse zakenbank in Lonen. ,,Het is een junior-functie.”

Palombo ontkende bovendien alle betrokkenheid bij de manipulatie van de libor.

,,Ik deed de aanvragen ten behoeve van het team.” Als er al iets fout was gedaan, dan had Barclays dat nooit in openbaarheid gedaan, zo verwees Palombo naar de traceerbare deals.

In 2015 werd Tom Hayes veroordeeld, voorlopig als enige handelaar. Tegen zes handelaren verviel de aanklacht.

Rabobank werd in 2013 eerder veroordeeld tot betaling van €774 miljoen voor zijn betrokkenheid bij manipulatie van het belangrijke rentetarief. Rabo werd zelf niet vervolgd, het gerechtshof vond in 2015 de boete al voldoende staf.

Het libor-tarief wordt nu door beursbedrijf ICE vastgesteld.