Nieuws/Financieel
2050646
Financieel

’Voorkom financieel misbruik ouderen’

Amsterdam - Financieel misbruik van ouderen moet worden voorkomen. Daartoe heeft de Nederlandse Vereniging van Banken, samen met de Nederlandse overheid, afspraken gemaakt.

De banken treffen diverse maatregelen. Zo worden daglimieten voor bankrekeningen ingesteld en gebruik gemaakt van een extra paar ogen door bijvoorbeeld het laten meekijken van een gemachtigde. Daarnaast krijgen bankmedewerkers waar nodig extra training om signalen van financieel misbruik te herkennen en instructies hoe hier mee om te gaan.

Wisselgeld

Ouderen vormen een kwetsbare groep als het gaat om financieel misbruik. Jaarlijks worden tienduizenden senioren slachtoffer van verschillende vormen van misbruik. Dat kan in de vorm van relatief kleine vergrijpen als geen wisselgeld teruggeven na het doen van boodschappen en het doen van aankopen of geld opnemen met de bankpassen van ouderen. Nog veel verder gaan gevallen waarin ouderen worden aangespoord om wijzigingen in testamenten door te voeren, die vanzelfsprekend niet in hun eigen voordeel zijn. Niet zelden zijn de daders bovendien ook nog familieleden.

De afspraken zijn er gekomen nadat vorig jaar toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de banken opriep om meer te doen om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan.