2052031
Financieel

UBS rekent op Duitse WK-winst

Duitsers gevreesd in WK.

Duitsers gevreesd in WK.

Amsterdam - Het WK voetbal is nog niet eens begonnen, maar zakenbank UBS denkt al te weten wie er wint: 15 juli haalt Duitsland zijn vijfde wereldtitel binnen.

Duitsers gevreesd in WK.

Duitsers gevreesd in WK.

Van een onzer verslaggevers

Dat concludeert de vermogensbeheertak van UBS na uitgebreid rekenwerk, met daarin factoren als aantal gewonnen wedstrijden in het verleden, hoe succesvol de kwalificatie was en of een land al eerder het WK heeft gewonnen.

Daarna voerde UBS 10.000 computersimulaties van het WK uit, en rolde die Mannschaft als grootste kanshebber uit die berekeningen, met een kans van 24% op de eerste plek. Nummer twee en drie zijn Brazilië (19,8%) en Spanje (16,1%).

Outsiders dit WK zijn Engeland, Frankrijk, Argentinië en België. Engeland heeft zelfs de grootste kans van allemaal (68,5%) om de kwartfinales te halen.

Voor Argentinië is het vooral van belang hoe goed de sterspelers in vorm zijn. UBS noemt het Belgische elftal een ’sterk, jong en getalenteerd team’, maar met als minpuntje dat het tot nu toe op grote toernooien niet op z’n best is.

Gastlanden presteren meestal goed op een WK. Zes van twintig vorige kampioenschappen ging het gastland ook met de winst aan de haal. De kans dat Rusland dat voor elkaar krijgt, is echter nog minder dan 2% denkt UBS. Na de groepsfase krijgen de Russen waarschijnlijk Spanje of Portugal tegenover zich, beiden te sterke teams voor de Sbornaya.

Al dat rekenwerk is niet feilloos. In 2014 voorspelde UBS dat Brazilië zou winnen, maar de goddelijke kanaries verloren de halve finale pijnlijk met een 7-1 nederlaag tegen Duitsland.