Nieuws/Financieel
2053345310
Financieel

Groen licht AstraZeneca om testen coronavaccin te hervatten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - AstraZeneca mag de testen met een coronavaccin die het samen uitvoert met de Universiteit van Oxfordweer hervatten na goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FDA, zo heeft de Brits-Zweedse farmaceut vrijdag gemeld.

De proeven werden eerder stilgelegd vanwege medische problemen met twee proefpersonen.

De FDA heeft zijn onderzoek afgerond naar twee gevallen van een mogelijke neurologische bijwerking bij mensen die het middel kregen toegediend. De FDA vond naar verluidt geen aanwijzingen dat het vaccin verantwoordelijk was voor de twee gevallen, hoewel het ook een link niet kon uitsluiten. AstraZeneca weigerde commentaar te geven.

Meerdere farmaceuten werken aan een mogelijk vaccin om besmetting met het coronavirus te voorkomen. AstraZeneca en Oxford zijn momenteel het verst in die ontwikkeling. Ze zitten in de zogenoemde klinische testfase 3. Dat is de laatste stap voordat toezichthouders moeten beslissen of een middel op de markt mag worden gebracht. Nederland en andere Europese landen hebben alvast miljoenen doses gereserveerd bij AstraZeneca.