Nieuws/Financieel
2053502258
Financieel

Pensioenfonds leraren en agenten betaalt €1,5 miljard aan bonussen

Rotterdam - Pensioenfonds ABP, dat de oudedagsvoorzieningen regelt voor onder meer alle ambtenaren, agenten en onderwijzers, heeft vorig jaar ineens flink meer prestatiebonussen uitgekeerd dan in de jaren ervoor. Het gaat om meer dan €1,5 miljard, blijkt uit het jaarverslag dat ’s lands grootste pensioenfonds maandag naar buiten heeft gebracht.

Tussen 2017 en 2019 werd er elk jaar ongeveer €1 miljard aan ’prestatievergoedingen’ uitgekeerd voor het halen van goede beleggingsresultaten. In 2020 lag dat bedrag dus ineens de helft hoger.

Indexatie

Ondertussen blijft het sappelen voor de ongeveer drie miljoen deelnemers en gepensioneerden van het fonds: ABP’s dekkingsgraad ligt met 93,5% aan het eind van 2020 nét boven de (door minister Koolmees verlaagde) grens waaronder pensioenen moeten worden gekort. Indexatie van de ABP-pensioenen blijft al jaren uit.

ABP verdedigt de hoge bonussen door te stellen dat het daar maar ’in mindere mate’ invloed op heeft. Het gaat om afspraken gemaakt door APG, het bedrijf dat de pensioenregeling van ABP uitvoert. „Hoe hoger het rendement is, des te gunstiger voor onze deelnemers, maar hoe hoger ook de absolute kosten.”

Rendement

Het beleggingsrendement van ABP kwam tijdens coronajaar 2020 uit op 6,6%, oftewel €30,6 miljard. Dat is beter dan bijvoorbeeld de AEX-index met herbelegde dividenden (+5,7%), maar veel minder dan de 16,8% (€66,9 miljard) rendement uit 2019.