Financieel/Nieuws
2053766
Nieuws

PayPal koopt Zweedse ’kassa-apps’

STOCKHOLM - PayPal heeft het Zweedse betalingsbedrijf iZettle ingelijfd. Hiermee moet worden voorkomen dat concurrent Adyen straks ook de fysieke winkelstraat wegkaapt.

De overname moet PayPal helpen meer voet aan de grond te krijgen in de wereld van fysieke betalingen. Het bedrijf verliest online terrein aan oprukkende concurrenten, met name Adyen. Onlangs raakte PayPal de mondiale marktplaats eBay kwijt aan de concurrent uit Nederland.

Door de internetconcurrentie wil PayPal doorgroeien van ’digitale portemonnee’ waarmee consumenten onderling geld uitwisselen, naar een betaalmogelijkheid in zowel internet- als fysieke winkels. Ook Adyen richt zich ondertussen op de gewone winkelstraat.

Het oog van PayPal viel op iZettle, dat precies tien dagen geleden plannen voor een beursgang naar de Zweedse beurs bekendmaakte. Het in 2010 opgerichte techbedrijf biedt digitale betalingssystemen aan kleinere winkels, van apps voor tablets en smartphones tot volledige kassasystemen.

Met de opbrengsten van de beursgang, wilde iZettle van Europa de oversteek wagen naar de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. „De mondiale schaal en 19 miljoen zakelijke klanten van PayPal biedt ons de mogelijkheid om sneller en groter te groeien dan ooit”, aldus oprichter Magnus Nilsson.