Nieuws/Financieel
2056406
Financieel

Licht lagere koersen op beurzen Europa

Amsterdam - De Europese beurzen lieten vrijdag overwegend kleine koersverliezen optekenen. Daarmee werd een stapje teruggedaan van de plussen een dag eerder. Beleggers verwerkten de opmerking van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zei te twijfelen of de handelsonderhandelingen met China succesvol zullen zijn.

De AEX-index op Beursplein 5 stond in de middaghandel 0,2 procent in de min op 568,09 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 803,47 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen zakten 0,2 procent, Parijs steeg 0,1 procent.

Altice leverde wat in na de sterke opmars een dag eerder. Het aandeel was met een min van 3 procent de grootste daler bij de hoofdfondsen. Donderdag won het kabel- en telecomconcern ruim 12 procent na een positief kwartaalbericht. Chipmachinemaker ASML kampte met de zwakke vooruitzichten van de Amerikaanse toeleverancier aan de chipindustrie Applied Materials en zakte 2,2 procent. Sterkste stijgers waren verzekeraar ASR en informatiebedrijf RELX met winsten van 1,5 procent.

Koplopers

In de MidKap waren roestvrijstaalbedrijf Aperam en optiekketen GrandVision koplopers met plussen van 1,1 procent. Air France-KLM was hekkensluiter bij de middelgrote fondsen met een min van 2 procent.

Op de lokale markt kwam Curetis met een handelsbericht. Het Duitse biotechnologiebedrijf leed in het eerste kwartaal meer verlies en zag zijn kaspositie afnemen. Het aandeel duikelde 7 procent.

Winst

In Zürich verloor Richemont 5,5 procent. Het Zwitserse moederbedrijf van juwelen- en horlogemaker Cartier realiseerde afgelopen boekjaar minder winst dan beleggers hadden verwacht. De jaarresultaten van Ubisoft vielen wel in de smaak. De Franse computerspelletjesmaker klom in Parijs 4 procent.

AstraZeneca ging 2,4 procent omlaag in Londen. De Britse farmaceut behaalde in het eerste kwartaal minder omzet en winst. Vooral de afnemende verkopen van oudere medicijnen zaten het bedrijf dwars.

De euro was 1,1757 dollar waard, tegen 1,1789 dollar een dag eerder. De olieprijzen bleven bewegen rond de hoogste niveaus in jaren. Een vat Amerikaanse olie was vlak op 71,48 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 79,60 dollar per vat.