Financieel/Geld
2056976744
Geld

Pensioenkorting ambtenaren en verplegers weer stap dichterbij

Haarlem - Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgpensioenfonds PFZW hebben dekkingsgraden die nog onder de kortingsgrens van 90% liggen. ABN Amro-econoom Piet Rietman verwacht dat die fondsen de 90% niet meer halen, en dus volgend jaar moeten korten.

Een dekkingsgraad van onder de 90% betekent dat de pensioenfondsen voor elke euro die ze in de toekomst moeten uitkeren, minder dan 90 cent in kas hebben. De dekkingsgraden van ABP en PFZW lagen medio augustus op 88,1% en 88%.

„De ECB komt weer met een steunpakket waardoor de rente omlaag zou gaan, daardoor zouden de dekkingsgraden omlaag gaan”, legt Rietman uit waarom hij niet verwacht dat ABP en PFZW de 90% nog gaan halen voor het einde van dit jaar. Hoe lager de rente is, hoe meer de pensioenfondsen in kas moeten hebben om aan hun verplichtingen in de toekomst te kunnen voldoen, op papier.

Een woordvoerder van het ABP laat weten dat de conclusie dat die 90% niet gehaald wordt „ons op dit moment te ver gaat.” Wel merkt ze op dat ABP de deelnemers al een tijdje informeert dat de kans op verlaging aanwezig is.

„We houden rekening met beide scenario’s, dus wel verlagen en niet verlagen”, laat een woordvoerder van PFZW weten. „We zijn voorbereid als we moeten verlagen.”

Metaalfondsen

Tijdens de pensioenonderhandelingen is door de politiek besloten dat pensioenfondsen pas hoeven te korten op de pensioenuitkeringen als ze onder de 90% staan. De metaalfondsen, PMT en PME, staan daar nu met dekkingsgraden van 91,1% en 93% net boven. Zij zouden, als de situatie zo blijft, niet hoeven te korten.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd