Nieuws/Financieel
2057048
Financieel

Boekhoudkundige regels bieden veel ruimte om de boel op te poetsen

Winst van onderneming zegt niets

Jim Tehupuring.

Jim Tehupuring.

Amsterdam - Afgelopen weken presenteerden beursgenoteerde onderneming hun cijfers over het eerste kwartaal. Beleggers zijn hier op gefocust, want op basis van de resultaten kunnen ze toekomstramingen handhaven of aanpassen. Tegenvallers en meevallers worden direct in de aandelenprijzen verwerkt en koersen fluctueren tijdens het cijferseizoen meer dan normaal.

Jim Tehupuring.

Jim Tehupuring.

De winst is logischerwijs een belangrijk focuspunt. Misschien klinkt het zelfs wel als het belangrijkste onderdeel van de cijfers. Een aandelenkoers is immers de optelsom van de actuele waarde van toekomstige resultaten.

Manipuleerbaar

Toch interesseert de gerealiseerde winst mij niet zoveel. Aan de ene kant omdat het over het verleden gaat en beleggen draait juist om de toekomstige winsten. Aan de andere kant omdat winst uiterst manipuleerbaar is en winstcijfers niet per se de waarheid hoeven te dekken.

Denk nu niet meteen aan fraude, maar boekhoudkundige regels en fiscaliteit bieden veel ruimte om de boel wat op te poetsen.

Zo kun je bijvoorbeeld investeringen versneld afschrijven, activa herwaarderen, voorzieningen op de balans nemen of belastbare winst verrekenen met verliezen uit het verleden. En om het nog erger te maken: je kunt op papier hele hoge winst maken, zonder dat er daadwerkelijk een cent beschikbaar is.

Reserveren

Een mooi voorbeeld zagen we deze maand bij de banken ING en ABN Amro. Eerstgenoemde zag haar winst oplopen met €80 miljoen. Dit kwam primair doordat ING besloot €48 miljoen minder aan voorzieningen voor slechte leningen aan te houden. ABN Amro rapporteerde daarentegen €20 miljoen minder winst, maar die bank besloot juist om €208 miljoen extra te reserveren.

Als belegger kun je volgens mij veel beter de focus leggen op het operationeel resultaat (omzet minus kosten) en de ’cashflow’ (kasstroom).

Je ziet dan welk resultaat er voortkomt uit de bedrijfsactiviteiten en hoeveel geld de onderneming echt creëert voor haar aandeelhouders. Dat zegt mij veel meer dan een opgepoetst winstcijfer.

Jim Tehupuring is eigenaar van ProBeleggen en 1Vermogensbeheer