Nieuws/Financieel
2059125
Financieel

Vastgoedman Jonald Bouwhuis van Bouw State

’Strontkar is risico van vak’

Jonald Bouwhuis is VVD-coryfee Hans Wiegel zeer dankbaar voor zijn steun en telefoontjes in zware tijden. ’Andere politici hadden het strijdtoneel allang verlaten.’

Jonald Bouwhuis is VVD-coryfee Hans Wiegel zeer dankbaar voor zijn steun en telefoontjes in zware tijden. ’Andere politici hadden het strijdtoneel allang verlaten.’

’Honderd strontkarren’ reden volgens Jonald Bouwhuis afgelopen jaren over hem heen en over VVD-coryfee Hans Wiegel, die ooit als publiekstrekker was aangetrokken voor het inmiddels ineengestorte Bouw State vastgoedfonds. Acht jaar lang hield Jonald z’n mond, terwijl het ondertussen rechtszaken regende.

Jonald Bouwhuis is VVD-coryfee Hans Wiegel zeer dankbaar voor zijn steun en telefoontjes in zware tijden. ’Andere politici hadden het strijdtoneel allang verlaten.’

Jonald Bouwhuis is VVD-coryfee Hans Wiegel zeer dankbaar voor zijn steun en telefoontjes in zware tijden. ’Andere politici hadden het strijdtoneel allang verlaten.’

Maar nu wil hij praten. Over het boek dat hij over de affaire schreef. ,,We hebben de mensen niet besodemieterd.”

Het gaat weer goed met voormalig horeca-man Jonald Bouwhuis (56). Op het grindpad naast z’n kantoor aan de statige Loolaan in Apeldoorn staat een dikke Audi A8 naast een Porsche 911 te glimmen in de felle voorjaarszon.

Het klassieke kantoorpand met gietijzeren uithangbord ‘Bouwhuis Groep’, ooit behorend tot de entourage van het naastgelegen paleis Het Loo, kijkt uit op de obelisk De Naald waar in 2009 met een auto een aanslag op de koninklijke familie werd gepleegd en waarbij acht omstanders om het leven kwamen.

Aan de muur van Jonalds werkkamer hangen grote foto’s van de prominenten die ooit als gastspreker optraden tijdens zijn nieuwjaarsfeesten in paleis Het Loo: Pim Fortuyn, Rita Verdonk en natuurlijk Hans Wiegel, die zich vervolgens als toezichthouder namens beleggers verbond aan de vastgoedfondsen van Bouwhuis.

’Dramatisch’

Het boek ‘In Alle Bouw Staten’, met op de cover een foto van Bouwhuis en Wiegel in overleg tijdens een van de vele tumultueuze bijeenkomsten met beleggers, ligt op tafel. Hij heeft in eigen beheer vijfduizend exemplaren laten drukken. Korte samenvatting van het boek: Jonald zelf valt niets te verwijten.

„Het is dramatisch dat het zo afliep, maar ik ben absoluut niet verantwoordelijk voor het ontstaan van de kredietcrisis. Uitsluitend voor mijn eigen organisatie. We hebben hier niemand besodemieterd. Alle inleg werd gebruikt voor aankoop van vastgoed, dat vervolgens in waarde kelderde. Het is complete onzin om te beweren dat ik geld van beleggers heb gebruikt voor mijn andere bedrijfsactiviteiten”, vertelt hij, zwaaiend met z’n armen.

Waarom rakelt u eigenlijk de hele affaire weer op met dit boek? Behalve de gedupeerde beleggers die hun inleg verloren en enkele journalisten, is vrijwel iedereen uw vastgoedfonds toch allang weer vergeten?

„Ik denk dat er naast de beleggers toch best een grote groep is die interesse heeft in mijn verhaal. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de destijds betrokken bankiers, de accountants, notarissen. De meesten zullen niet vragen hoe ik het heb ervaren, maar ze hebben ondertussen wel een oordeel over mij en mijn integriteit. Bovendien voel ik een zekere verplichting naar Hans Wiegel. Wat die man allemaal naar z’n hoofd heeft gekregen. Hij werd uitgejouwd tijdens vergaderingen.”

„Mij overkwam dat ook. Maar voor mij is zoiets, als oprichter, een risico van het vak. Desondanks is Hans al die tijd aan boord gebleven. In de jaren dat ik zwaar onder vuur lag belde hij me met een zekere regelmaat op. Gewoon om te vragen hoe het met me ging. Andere politici hadden allang via een achterdeur het strijdtoneel verlaten, dat weet ik zeker.”

Eigenlijk geeft u in het boek naast de kredietcrisis vooral de media en voormalig advocaat Dion Bartels de schuld van wat u de laatste tien jaar is overkomen.

„Ik ga niet lopen jammeren, maar wat meneer Bartels heeft uitgehaald is werkelijk te bizar voor woorden. Hij is ook niet voor niks geschrapt als advocaat. Zo heeft hij bijvoorbeeld mijn medewerkers benaderd met de vraag of ze bedrijfsinformatie aan hem wilden verstrekken. Een van hen is daar op ingegaan. Ik heb daar aangifte van gedaan.”

U bent momenteel vooral actief met Edelwonen, een woonconcept met kleine, goedkope studio’s in voormalige kantoorpanden. Gaat u nooit meer een vastgoedfonds oprichten?

„Nee. Dat heb ik gehad. Wellicht ga ik ooit nog iets opzetten voor een kleine groep professionele investeerders die weten hoe het werkt, maar nooit meer voor consumenten die niet weten waarin ze investeren. Momenteel zie ik weer obligatiefondsen voorbijkomen met een rente van zes of zeven procent, waarvan het vastgoed voor driekwart door banken gefinancierd is.”

„Als straks de rente gaat stijgen of bijvoorbeeld de wetgeving ten aanzien van energielabels van die gebouwen verandert, dan houd ik m’n hart vast. Ik zou daar als consument met een grote boog omheen lopen”.