2059455
Financieel

Top 10 best gelezen artikelen

Paus, pijnlijk werk en prijzen populairst

Voor consumenten worden uitgaven hoger.

Voor consumenten worden uitgaven hoger.

Een schrijnende ontslagzaak, dreigende prijsverhogingen en de paus Franciscus domineerden afgelopen week de top 10 van best gelezen artikelen op DFT.nl. Waar ging het lezers om?

Voor consumenten worden uitgaven hoger.

Voor consumenten worden uitgaven hoger.

Vooral om die ene wat gulle medewerker van het Van der Valk-hotel, die ontslag kreeg nadat hij twee drankjes had weggegeven. Dat ontslag was volgens de rechter onterecht. De werknemer werd overspoeld met sympathie van lezers.

Harde werkers overlijden veel eerder. Een harde conclusie, maar bittere waarheid, blijkt na studie. Wie fysiek zwaar aan de bak moet, heeft 18% meer kans om vroegtijdig aan zijn einde te komen. Die uitkomst is opvallend, vinden de Amsterdamse onderzoekers van het VU Medisch, omdat bewegen toch goed voor ons hoort te zijn. Daar zit aantoonbaar een grens aan.

Duurdere benzine

Veel gelezen waren ook berichten over stijgende prijzen: niet alleen de prijs aan de pomp die afgelopen weken bleef oplopen – en dat kennelijk nog lang zal doen – maar ook de tarieven voor internet- en tv-abonnementen die opnieuw oplopen.

Een uitgestelde domper voor de portemonnee belooft volgens adviseurs familie van vrijgezellen te treffen die onverzekerd aan de koop van een huis zijn begonnen. Ze doen er goed aan eens aan nu al hun nabestaanden te denken als het fout gaat.

Fout gaat het vrijwel zeker bij een aantal pensioenfondsen, waarschuwde De Nederlandsche Bank. Ze gaan te ruimhartig met hun bevoegdheden om, ze keren te veel premie uit, terwijl ze te weinig innen.

Miljoenenbeloning

De beloning van Shell-topman wordt een pittig agendapunt komende week tijdens de aandeelhoudersvergadering van Royal Dutch Shell, die hoe dan ook al vuurwerk belooft. Steeds meer grote aandeelhouders, waaronder pensioenfondsen, maken bezwaar tegen Van Beurdens totaalpakket. Op de ava verzamelen zich ook de stukkenbezitters die zullen eisen dat Shell eerder uit olieproductie stapt en naar milieuvriendelijke energie gaat om de uitstoot van CO2 te beperken.

Dat de koopjes van Action geliefd zijn, blijkt niet alleen uit de €3,5 miljard omzet uit 1100 winkels, maar ook uit de grote belangstelling van DFT-lezers voor het bericht dat de eigenaar een deel van zijn winkelketen wil verkopen.

Richting Pinksteren verraste paus Franciscus ten slotte met een opmerkelijk aangescherpte hekeling van de financiële markten. Eerder waarschuwde Franciscus voor de ongebreidelde hebzucht, speculatie, en het zoeken van gewin boven het steunen van armen.

De geestelijk leider van het Vaticaan, dat eerder door een grote interne fraude werd geraakt, waarschuwde dat markten van verzekeringen tegen wanbetaling zo groot zijn geworden dat die bij de komende crisis een vernietigende uitwerking zullen krijgen. Het gokken op het mislukken van anderen, is ethisch „onacceptabel”, aldus de voorman, en zal beleggers ongenadig treffen.

Vooruitblik

Zo, dat was onze terugblik. Dit gebeurde overigens op de laastste handelsdag van de week – al met al heeft de AEX dit jaar ondanks alle onheilstijdingen over Trump en Noord-Korea ruim 4% rendement geboekt.

En dit staat er volgende week te gebeuren. In verband met Tweede Pinksterdag zijn veel beurzen, waaronder die in Duitsland, gesloten. De Euronext-markten in Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs zijn open.

Zoek je verdieping? Bekijk de analyse van Martin Visser over de uitbreiding van de Europese Unie.

Hier vind je trouwens al het financieel-economische videonieuws op een rij.

Wil je dagelijks gratis via een mailtje op de hoogte gehouden worden van financieel nieuws? Abonneer je dan hier op de gratis nieuwsbrief van DFT en voor tientallen bespaartips op die van DFT Geld.

Volg hier al het financiële nieuws