Nieuws/Financieel
2059785
Financieel

Suiker in koffie en chocolade kost schijntje

Amsterdam - De suikerprijs gaat het putje in. Het zoet is vanwege massaproductie de slechts presterende grondstof geworden. Daar komt geen einde aan: ondanks overschotten krijgen Amerikaanse rietsuikerboeren toestemming nog meer te leveren.

Futurescontracten voor latere levering van suiker zijn in een jaar tijd met ruim 25% in waarde gedaald. Boeren blijven desondanks aanplanten, terwijl consumenten in het Westen in de strijd tegen obesitas veel minder suiker zijn gaan gebruiken. In Europa is de prijs gedaald tot het laagste punt in twaalf jaar tijd, nadat vorig jaar het suikerquotum dat de EU handhaafde is afgeschaft.

„De suikervrije chocoladeproducten worden steeds geliefder”, zegt banketbakker en cacao-expert Arend Top over de vraag. Consumenten met iets meer te besteden kiezen bovendien eerder voor de betere chocolade, ook voor gerechten, met zeker 70% pure cacao. „In deze pure chocolade zit vrijwel geen suiker meer”, zegt chocolatier Van Soest in Amsterdam.

In Oost-Europa zijn inmiddels enkele grote bietenfabrieken voor suikerverwerking gesloten. Terwijl de Nederlandse producent Cosun nog een redelijke prijs voor de suikerbieten van boeren betaalde, bij gemiddeld €47 per ton, ligt die prijs elders in Europa €15 per ton lager.

Naar biobrandstof

Overaanbod geldt wereldwijd. De wereldbrancheorganisatie schat het nutteloze surplus op vijf miljoen ton op een mondiale productie van negentig miljoen ton. Uit arren moede verkopen suikerrietproducenten in Latijns-Amerika en India hun oogsten met rietstengels vaak liever aan ethanolmakers, die er tegen een iets hogere vergoeding biobrandstoffen van maken.

In de VS heeft de Republikeinse Virginia Foxx afgelopen week voldoende politieke steun achter zich gekregen voor een amendement om productiebeperkingen voor suiker te stoppen. Dat geeft Amerikaanse boeren, tevens de grootste lobbyorganisatie in Washington, alle ruimte.

Dat dit de wereldprijs zal drukken, noemt Foxx niet relevant. „Ik geloof in vrije markten. Voor alle andere producten zijn beperkingen afgeschaft, suiker is de laatste.”

Deze massaproductie eist slachtoffers. Thailand profiteerde van de juiste hoeveelheid regen in het hoofdseizoen, maar gaat volgens zijn ministerie van Landbouw de rietsuiker-productie beperken, met tenminste 500.000 ton dit jaar. De stengels gaan naar ethanolproducenten, die er meer voor bieden dan ze op de wereldmarkt voor suiker kunnen krijgen.

De Duitse reus Südzucker meldde deze week tot €200 miljoen jaarverlies te boeken, na €139 miljoen winst vorig jaar. „De drastische daling van de suikerprijs tot een historisch dieptepunt is op geen enkele manier goed te maken door lagere productiekosten en hogere verkopen”, concludeerde zijn topman.