Nieuws/Financieel
2060703587
Financieel

Explosie aan valse sms-berichten

Het aantal klachten over valse sms-berichten neemt fors toe. Oplichters vissen met deze berichten naar de inloggegevens van ondernemers en consumenten om ze vervolgens te beroven.

Dat melden de politie en Betaalvereniging Nederland vrijdagavond in het televisieprogramma ’Meldpunt’ van Omroep MAX. De schade van dit zogenoemde ’smishing’ - een samenvoeging van sms en phishing - loopt naar schatting in de miljoenen euro’s.

Tot voor kort kreeg Betaalvereniging Nederland maandelijks enkele honderden meldingen van verdachte sms-berichten, die zogenaamd namens bijvoorbeeld de bank, Belastingdienst, Mediamarkt of Netflix zouden zijn verstuurd. Maar sinds juli is dit aantal gestegen naar 10.000 tot 15.000 per maand, stelt de organisatie van financieel dienstverleners.

Verdriedubbeling van aangiftes

De politie meldt een verdriedubbeling van het aantal aangiftes inzake ’smishing’. Deze vorm van misdaad vindt meestal vanuit het buitenland plaats. Volgens de politie gaat het vaak om bendes van twee tot zes personen die Nederlanders bestoken met valse sms-berichten. Tot nu toe zijn er echter geen aanhoudingen verricht.

Volgens Betaalvereniging Nederland zijn relatief veel zakelijke bankklanten het doelwit van de sms-aanvallen. Het gaat vooral om kleine ondernemers, zoals zzp’ers en mkb’ers.