Nieuws/Financieel
2062964563
Financieel

Miljoenenboete ABN Amro wegens niet melden voorkennis

Gerrit Zalm werd na zijn tijd bij ABN Amro nog informateur.

Gerrit Zalm werd na zijn tijd bij ABN Amro nog informateur.

Amsterdam - ABN Amro is voor €2 miljoen beboet wegens het niet tijdig melden van handel met voorkennis. Toezichthouder AFM verwijt de bank bepaalde informatie niet tijdig openbaar gemaakt te hebben.

Gerrit Zalm werd na zijn tijd bij ABN Amro nog informateur.

Gerrit Zalm werd na zijn tijd bij ABN Amro nog informateur.

Het gaat om een artikel van Het Financieele Dagblad uit juli 2016, over het vervroegde vertrek van toenmalig ABN Amro-topman Gerrit Zalm. De bank bleek toen al een heel eind op dreef te zijn met het zoeken naar een opvolger, maar kwam pas veel later met informatie naar buiten. Beleggers moesten bijna twee maanden wachten op tekst en uitleg.

Ernstig en verwijtbaar

„Deze informatie betrof voorwetenschap, die ABN Amro na het verschijnen van het FD-artikel openbaar had moeten maken”, aldus de financiële waakhond. De AFM acht de overtreding ernstig en verwijtbaar. „Hiermee is het vertrouwen in de markt geschaad.”

Een woordvoerder van ABN Amro laat weten dat de bank kennis heeft genomen van de boete. Het financiële concern bestudeert het besluit van de toezichthouder nog. Er bestaat nog een mogelijkheid om naar de rechter te stappen.

Knoop

In reactie op de boetemelding daalde de koers van ABN Amro op het Damrak donderdag met 1,5%. Afgelopen jaar behoorde de bank tot slechtst presterende beleggingsfondsen.

In een eerder commentaar aan de AFM stelde ABN Amro onder meer dat de status van het hele proces in juli 2006 niet koersgevoelig was. Toen zou nog sprake zijn geweest van een soort voorbereidende fase. Zalm zelf zou tot begin september van dat jaar ook nog geen knoop hebben doorgehakt over zijn eigen aftreden.

Zalm vertrok met ingang van 2017 bij de bank. De bank kondigde dit in september 2016 aan. Over wie hem ging opvolgen, werd toen niets gezegd. Zalm droeg het stokje uiteindelijk over aan toenmalig financieel directeur Kees van Dijkhuizen, die in 2020 afzwaait als bestuursvoorzitter.

Witwassen

ABN Amro is de laatste tijd verwikkeld in meerdere zaken. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. Die kwestie kan het financiële concern een flinke boete opleveren. Enkele maanden werd bekend dat ABN Amro al zijn particuliere klanten in Nederland moest gaan doorlichten.

NRC meldde daarnaast woensdagavond dat ABN Amro bij het samengaan met Fortis in 2010 heeft nagelaten om haar ruim vijf miljoen particuliere klanten individueel te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld en ingedeeld in de laagste risicocategorie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop