Nieuws/Financieel
2065259660
Financieel

Late uitverkoop zet AEX op verlies

Beleggers aan Beursplein 5 gingen woensdag met gemengd resultaat naar huis. Een gunstig Amerikaans banencijfer en signalen van een stimuleringspakket uit Washington hielpen de winstreeks. Maar aan het slot werd veelverkocht. DSM ging bovenin met vastgoed en financials de dag uit. Air France KLM verraste bij de middelgrote fondsen.

De AEX-index kwam boven 550 punten, maar sloot 0,2% lager op 547,70 punten. De AMX won wel: 0,5% bij 805,78 punten.

De koersenborden in Londen (-0,3%), Parijs (+0,1%) en Frankfurt (-0,2%) toonden vooral somber gemoed.

Chinese cijfers over de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector in september gaven steun. Ook uit cijfers van marktonderzoekers Caixin en Markit bleek dat de Chinese industrie deze maand verder is gegroeid.

De Dow Jones-index steeg na opening 0,8%, de S&P500 met 0,5% en techbeurs Nasdaq haalde 0,3% winst binnen.

Het ADP-banencijfer pakte beter uit dan verwacht. Er kwam bovendien zicht op het langverwachte steunpakket in Washington.

Minister van Financiën Mnuchin meldde met Democraten tot een overeenkomst over een groot steunpakket te kunnen komen, naast al de ondersteuning vanuit de Federal Reserve.

’Biden licht voor’

Het eerste verkiezingsdebat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden verliep ongekend hard en chaotisch. Trump kwam niet alleen hard in aanvaring met Biden, maar ook met debatleider Chris Wallace vanwege zijn vele interrupties.

Biden kwam licht beter uit de felle strijd naar voren, constateert econoom Corné van Zeijl (Actiam) kijkend naar sites die gokjes op de uitslag bijhielden. „Biden werd, anders dan verwacht, niet weggevaagd als zwakke kandidaat. Trump kon minder vaak zijn punt maken. Het is natuurlijk nog maar het begin”, zegt hij.

„Het debat heeft niet tot grote bewegingen op de financiële markten geleid”, zo overziet handelaar Frank Bonsee van ABN Amro de handelsschermen.

De volumes bleven gering. „Beleggers zoeken naar nieuwe impulsen. Het optimisme afgelopen dagen wordt vastgehouden na de teruggang van vorige week, en dat ondanks nieuwe maatregelen om corona te beteugelen”, zegt Bonsee van ABN Amro.

„We zitten in derde kwartaal met veel bedrijven die in lijn met wat analisten hadden verwacht goed presteerden, en het soms beter deden. Het is allemaal iets positiever richting de presentatie van kwartaalcijferresultaten”, aldus de handelaar.

Een belangrijke indicator bleef de olieprijs. Na 5% daling gisteren zakte Brent eerst om ’s middag naar 0,6% winst te gaan bij $41,80 per vat.

De euro noteerde nog 0,1% lager bij $1,172.

In de AEX werd vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield dankzij 5,5% koerswinst dagwinnaar.

DSM sloot 3,8% lager. Het speciaalchemieconcern kondigde aan een groot deel van de materialentak te verkopen aan Covestro voor €1,6 miljard.

Financials als Aegon (+2,5%) en ABN Amro (+2,5%) meldden zich weer bovenin.

Techinvesteerder Prosus (+1,8%) gaf eveneens steun aan de AEX.

Betalingsdienstverlener Adyen (-1,9%) was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Het kreeg een adviesverlaging van kopen naar neutraal van Bank of America. Eerder kwam Goldman Sachs met een koersdoelverhoging van $1700 naar $1825, met een onveranderde koopaanbeveling. De zakenbanklooft Adyens „superieure technologische platform.”

Royal Dutch Shell moest onderin de AEX 1,3% afschrijven. Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern kondigde vanochtend aan tussen de 7000 en 9000 banen te schrappen. Vermogensbeheerder InsingerGilissen meldde alle aandelen Shell uit zijn portefeuille te hebben verwijderd. Jarenlang vormden die een vast onderdeel in de beleggingen.

’Stuitend’ noemt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen hoe weinig enthousiast Shell is voor groenere investerigen zoals alternatieven voor de groeiende markt van plastics.

Technologiefondsen ASML en ASMI verloren ruim 1%, net als Ahold Delhaize.

Vastgoedfondsen Eurocommercial Properties, (+7%), Nieuwe Steen (4,5%) in de Midkap en smallcapfonds Wereldhave (+5,5%) dreven hoger op de kooplust in deze sector.

In de AMX-index zag BAM de winst teruglopen van 5,5% naar 3%. Het bouwconcern gaat vrijwel zeker ruim duizend banen schrappen. BAM verwacht dat het reorganisatieprogramma zal zorgen voor kostenbesparingen van €100 miljoen per jaar.

Air France KLM steeg met 2,3%. Er zou sprake zijn van nieuwe finaciële steun.

Corbion (+1,3%) liet weten voor $170 miljoen aan schuldpapier te hebben uitgegeven aan vijf institutionele beleggers.

Chiptoeleverancier Besi liet onderin de index 2,4% liggen.

Smallcapfonds Ajax (+1,2%) kwam dinsdag na de slotbel met resultaten. De beursgenoteerde voetbalclub boekte afgelopen seizoen €20,7 miljoen winst. Dat was een stuk minder dan een jaar eerder, toen de club mede dankzij de goede resultaten in de Champions League bijna €52 miljoen winst behaalde.

Het lokaal genoteerde Kiadis Pharma (-4,8%) opende de boeken. Het biotechnologiebedrijf leed in de eerste jaarhelft een kleiner verlies dan een jaar terug, geholpen door lagere operationele kosten. De kaspositie van Kiadis stond eind juni op €19,8 miljoen.

Meer weten over het financiële en duurzame rendement dat groene obligaties kunnen opleveren? Meld je dan aan voor het online seminar donderdagavond.