Nieuws/Financieel
2066535655
Financieel

Eerste 9000 bedrijven krijgen noodsteun

Het noodloket bij het UWV is sinds maandag open.

Het noodloket bij het UWV is sinds maandag open.

DEN HAAG - - De eerste voorschotten aan bedrijven die een tegemoetkoming voor de loonkosten willen, "zijn er al uit", zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Sinds maandagochtend hebben 70.000 bedrijven zich aangemeld bij het UWV voor de zogenoemde NOW-regeling.

Het noodloket bij het UWV is sinds maandag open.

Het noodloket bij het UWV is sinds maandag open.

De overheid betaalt een deel van de loonkosten van bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Zo hoopt het kabinet te voorkomen dat deze bedrijven hun werknemers ontslaan. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

UWV-bestuursvoorzitter Fred Paling zei maandag nog dat de eerste bedrijven het geld begin volgende week op hun rekening zouden krijgen. Dat is dus al eerder dan verwacht. ‘Daar ben ik heel blij mee. Want dat is waar het om gaat in deze regeling. Dat werkgevers snel geld hebben, zodat salarissen kunnen worden doorbetaald en banen behouden blijven.’

Koolmees belooft "serieus te kijken naar oplossingen" voor de sectoren en bedrijven waarvan blijkt dat ze tussen wal en schip vallen, zoals bloementelers, festivals en andere vormen van seizoenswerk. Maar dat is "wel ingewikkeld", geeft de bewindsman toe.

De tegemoetkoming waar bedrijven recht op hebben is berekend op basis van de loonsom in januari, om te voorkomen dat bedrijven na het horen van de regeling de salarissen ineens omhooggooien. Maar bepaalde seizoensbedrijven hebben veel minder of geen mensen in dienst in januari, maar lopen wegens de coronacrisis in het hoogseizoen wel veel inkomsten mis.

Dat nu al de eerste bedragen zijn uitgekeerd, betekent niet dat álle aanvragers binnen vier dagen hun geld hebben. Paling: ‘Het verwerken van aanvragen kost iets meer tijd dan het indienen, zeker met zulke grote aantallen. Maar het betaalproces loopt voorspoedig en we zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat de meeste werkgevers hun geld hebben op of rond het moment dat de salarissen van april worden betaald.’

In de nieuwste podcast van De Financiële Telegraaf: hoe vermijden we een eurocrisis? En hoe ziet de economie eruit als de beperkingen min of meer zijn opgeheven? Luister Kwestie van Centen hier, hieronder of via je eigen podcast app.